Kada Gvinet Paltrou deli savete na svom sajtu "Goop", odmah znate da je reč o nekom nenormalnom savetu ili makar onom koji bismo stavili pod znak pitanja.

 

Setite se samo njenih prethodnih saveta: kako da pravilno zevate, zatim je imala sumanute savete za jačanje mišića karlice, orošavanje vagine vodenom parom, onda je predlagala stavljanje jaja od rozen-kvarca ili žada u vaginu…

E, ovog puta ima savet za lečenje depresije, koji je jednako sumanut kao i svi prethodni.

Ako ste depresivni, ne mučite se uzimanjem medikamenata ili traženjem profesionalne pomoći, već samo šetajte bosi, savetuje se na njenom sajtu.

Ova “terapija” zasnovana je na ideji povezivanja duše i tela sa prirodnom energijom, koja u nas ne može da uđe kroz obuću. Zato je potrebno da hodamo bosi, da upijamo slobodne elektrone i neutrališemo slobodne radikale i na taj način izlečimo sve od običnih zapaljenja, preko artritisa i depresije.

I dođe nam da se grohotom nasmejemo na ovaj njen savet, koji ni u kom slučaju ne treba da shvatite ozbiljno.

Ruku na srce, moramo da kažemo da je na sajtu “Goop” naglašeno da njihov savet nije zamena za medicinski savet, dijagnozu ili tretman, ali bez obzira na to, mnogi ljudi veruju u ono što tu pročitaju, čak i kada nema dokaza da neki njen savet pomaže.

Kada je reč o hodanju bez obuće, to je svakako dobra ideja (na površini za koju ste sigurni da nema stakla i sličnih predmeta koji bi mogli da vas poseku!), ali ne za lečenje depresije, već za opuštanje nogu i tabana.

Što se tiče depresija i drugih psihičkih stanja, treba ih shvatiti ozbiljno i potražiti pomoć od stručnjaka, a ne od Gvinet Paltrou.