PRETI MU STRAŠNA KAZNA: Evo šta čeka Rastu na sudu zbog pronađene DROGE

"Ne postoji mogućnost uslovne kazne", tvrdi advokat Jelena Zakonović.

printscreen

Reper Stefan Đurić Rasta uhapšen je u petak u centru Beograda jer je kod njega pronađeno pet grama marihuane.

Po nalogu tužilaštva, policija je pretresla njegov stan i pronašla je veliku količinu skanka (jača marihuana), zbog čega mu je Više javno tužilaštvo stavilo na teret krivično delo proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge i odredilo mu je pritvor do 48 sati.

Đurić bi trebalo danas da bude saslušan u tužilaštvu, nakon čega će sudija za naredni postupak odlučiti o pritvoru.

Poznati reper mogao bi da zbog toga da provede u zatvoru čak 12 godina, piše list “Alo”.

Prema rečima advokata Jelena Zakonović, kada je posredi krivično delo proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, ne postoji mogućnost uslovne kazne i ukoliko tužilaštvo dokaže ono za šta tereti Đurića, reper neće moći da izbegne zatvor.

Za krivično delo proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge predviđena je kazna zatvora od tri do 12 godina. Ne postoji zakonska mogućnost da počinilac ovakvog dela izbegne zatvorsku kaznu, jedino što može da uradi je da prizna delo i da se nagodi sa tužilaštvom, ali i u tom slučaju će dobiti kaznu od tri godine zatvora – rekla je Zakonovićeva i dodala da postoji mogućnost da se reper pred tužiocem brani tvrdnjom da je navedena droga za ličnu upotrebu.

U tom slučaju, ukoliko budu postojali dokazi, ovo krivično delo će se prekvalifikovati u delo neovlašćeno držanje opojnih droga, za koje su zaprećene blaže kazne. Počinilac može i u tom slučaju da dobije zatvorsku kaznu do tri godine ili da bude novčano kažnjen. Može čak i da bude potpuno oslobođen krivice – priča advokatica i dodaje da je u ovom trenutku veoma važno da istraga bude temeljno urađena.

Jako je važno da istraga odradi svoj deo posla i da utvrdi sve uslove pod kojima se desio ovaj slučaj. Dakle, policija treba da sakupi dokaze koji će nedvosmisleno pokazati da li je ta zaplenjena marihuana zaista bila za ličnu upotrebu ili za prodaju. Bitan pokazatelj je i da li je policija pronašla vagice za merenje marihuane, na koji način je upakovana droga, ali i sama količina zaplenjene droge je u ovakvim slučajevima indikativna – rekla je Zakonovićeva.

Inače, sa Rastom je uhapšen još jedan muškarac kojem je policija pronašla kokain, a reper je 2019. godine već bio privođen zbog posedovanja manje količine marihuane i tada se izvukao sa novčanom kaznom.loading...