PRETI STRUJNI UDAR: Ovu prljavštinu ne smete čistiti usisivačem

Suvo lišće i dlake lako mogu da zapuše crevo ili filter, zbog čega se aparat pregreje, pa neretko potpuno prestane da radi

usisavanje
pixabay

Usisavanje je najbrži način da se rešite nečistoće u domu, ali nije preporučljivo baš sve “pokupiti” ovim kućnim aparatom, jer može da poprimi loš miris, oslabi ili potpuno prestane da radi.

Evo šta nikako ne bi trebalo da usisavate…

Talog od kafe može da pospeši stvaranje buđi u usisivaču jer je mokar, čak i ako vam ne izgleda tako. Osim toga, njegove čestice se brzo lepe na unutrašnje delove aparata, tako da ih je nemoguće očistiti. Osim toga, i kafa i kakao su veoma opasni za usisivač jer njihove male čestice mogu da blokiraju filter, uđu u motor usisivača i onesposobe ga.

Zemlju i suvo lišće vašeg sobnog cveća takođe nemojte nikad čistiti usisivačem. Zemlju nećete dovoljno dobro očistiti, već ćete je gurnuti još dublje u tepih, a ukoliko je mokra, možete da prouzrokujete i neke tehničke probleme.

Iako ponekad mislimo da je dlake najjednostavnije pokupiti usisivačem, to ne bi trebalo raditi jer one brzo začepljuju filtere, a snaga usisivača se znatno smanjuje.

Bebi puder, iako izgleda suvo, zapravo sadrži različita ulja koja počinju da se tope pod uticajem vrućeg vazduha. Kozmetika se smatra jednim od najopasnijih neprijatelja usisivača, jer se masne komponente tope u njegovoj unutrašnjosti i začepljuju mehaničke delove i filtere. Njih je potom skoro nemoguće očistiti pa ćete morati potpuno da ih zamenite.

Brašno može da uništi vaš usisivač, zato ga je bolje pokupiti ručno. U suprotnom ćete zapušiti filtere, a brašno će ući u motor i onesposobiti ga.

Papirići su takođe opasni za usisivač, jer mogu da ga zapuše, nakon čega će se pregrejati, a motor će prestati da radi.

Ne usisavajte mokar pod! Možete izazvati strujni udar, ili u najboljem slučaju, usisivač može da poprimi loš miris.

Većina ljudi, kad razbije nešto, posegne za usisivačem, međutim, ovo nipošto ne biste smeli da radite. Staklo lako može da uništi creva usisivača, filtere i kesicu u kojoj se skuplja prašina.