PRETVORITE BAŠTU U MAGIČNU OAZU ZA UŽIVANJE: Evo kako da napravite UKRASNO JEZERCE u svom vrtu

Imate dvorište i želite da ga ukrasite nečim lepim i posebnim? Već imate cveće ili jednostavno niste njegov ljubitelj, a imate prostor u dvorištu koji želite da iskoristite na kreativan način? Još su samo potrebni volja i malo upornosti i bliži ste nego ikad izgradnji najlepšeg kutka u vašem dvorištu.

Pixabay.com

Tri ključne stavke su željene dimenzije jezera, tip zemljišta i izvor snabdevanja vodom. U vezi sa njima treba napraviti čitav plan i prilagoditi ih jedne drugima. Ako se uradi dobar posao na početku, kasnije ćete lako improvizovati pri dodavanju ukrasnih elemenata.

Ukrasno jezerce ne mora baš da bude “jezerce”, u zavisnosti od prostora i resursa s kojima raspolažete, ono može biti prilično veliko. Bilo bi dobro da se zna da veliko jezero zahteva i veće obaveze i više truda uloženog u pravljenje i održavanje. Nije svejedno da li imate bazen ili akvarijum.

U daljem tekstu saznajte koji su osnovni koraci pri pravljenju baštenskog jezerceta.

Šta će nam sve biti potrebno?

Prvenstveno nam treba jedno parče bašte. Što veće parče odvojimo, to će biti više prostora za uređivanje. Trebaće nam takođe obloga za jezero, najbolja je butil guma koja je izdržljiva, fleksibilna i lako se radi sa njom.

Stvari koje će nam pored navedenih biti neophodne su građevinski pesak, veliko kamenje, libela, lopata, a može poslužiti i neka od mašina za kopanje. Voda može biti poreklom iz vodovoda, otvorenih voda, podzemnih voda (bunara) ili prikupljena kišnica.

Na kraju će nam svakako biti potrebno ukrasno bilje ili čak životinje, a mnoge druge ukrase i dodatnu opremu za održavanje jezera ili bazena možete naći na sajtu www.idealno.ba.

Prvi korak je najvažniji

Dobro je znati da ako rešimo da pravimo jezero u jesen ili zimu, mnogo će brže biti gotovo, jer velike suše u toku leta mogu dosta otežati posao. Ako ste odabrali mesto i pripremili alat, možemo da počnemo.

Prvo ćemo kanapom obeležiti željene ivice i uz pomoć daske koju stavimo popreko, a libelu preko nje utvrditi da li je zemljište ravno, odnosno da li će sve ivice biti u istom nivou. Onda krećemo sa kopanjem unutar ivica kanapa i vodimo računa da ostavimo određeni deo jezera plići.

Pravljenje podloge jezera

Iz iskopane rupe ćemo odstraniti svo oštro i krupno kamenje, a dno ćemo posuti peskom tako da napravimo sloj od oko 5 cm. Pesak je najbolje rešenje jer je sterilan i iz njega neće proklijati neželjeno seme ili mikroorganizmi. Ne zaboravite da sačuvate malo peska za kasnije.

Možete isto uraditi sa starim tepihom, novinama ili čak nekim izolacijskim materijalom za potkrovlje, ali će vam pesak svakako biti potreban u nekom od narednih koraka.

Postavljanje gumene obloge

Iskopajte plitki kanal oko rupe, tik uz nju, i u njega počnite da spuštate ivicu gumene obloge pritiskajući je sa gornje strane teškim kamenjem i tako je zaglavljujući. Gledajte da guma bude lepo priljubljena uz dno jezera, da je bude dovoljno. Svaki višak gume možete odseći makazama, ali tek kad se uverite da je sve leglo kako treba.

Nasipanje peska i pravljenje pravog jezerskog dna

Sledi posipanje dna rupe sa preostalim peskom, što ne treba da bude ni previše ni premalo. Treba da bude dovoljno da ukrasne biljke puste svoj koren, ali ne treba da preterano smanjuje dubinu jezerceta.

Punjenje jezera vodom

Došlo je vreme da napunimo jezero vodom, i verujte, trajaće duže nego što mislite. Idealno bi bilo da koristimo kišnicu ukoliko je moguće, jer njena hemijska svojstva najviše pogoduju biljkama i životinjama koje će obitavati u njemu i oko njega, a cilj nam je da održimo život u jezeru jer će upravo to učiniti naše dvorište pravim malim rajem.

Sa druge strane, možete preko creva iskoristiti vodu sa česme ili nekog drugog izvora, samo vodite računa da se voda sliva lagano, tako da ne diže pesak i ne muti vodu. Takođe bi bilo dobro da ako koristimo vodu sa česme, prvo je ostavimo da odstoji dan ili dva, pa je onda sipamo u rupu.

Gledajte da nigde ne ostavljate otkrivenu gumu za oblaganje, jer ukoliko bude izložena suncu duže vreme, brže će propadati. Sa strane možete dodati i neku dasku ili nešto slično, što će pomoći životinjicama koje možda slučajno upadnu, da izađu.

Još samo malo i uspeli smo

Biljke možete ‘’zasaditi’’ tek nakon nedelju ili dve nakon punjenja jezera vodom. Najbolje je da kombinujete biljke sa plutajućim listovima i one koje stoje uspravno.

Sadnju je najjednostavnije obaviti spuštanjem biljke sa sve saksijom na dno, a biljke koje možete saditi birajte pažljivo. Određene bilje mogu živeti jako dugo ako im se pruži dobar tretman.

Ovome kasnije možete dodati vodene ptice i koi šarane ili neku drugu vrstu riba koja će obogatiti vaše jezerce i upotpuniti ga. Međutim, jezerce će biti kompletno kada se ostali živi svet kao što su vilini konjici, žabe i ptičice sakupe oko njega i daju mu izgled jednog pravog malog ekosistema.