“PRIČVRLJI NEŠTO!” Srbija danima raspravlja o ovom IZRAZU, a evo kakvo objašnjenje ima AUTOR “NEMANJIĆA”

Nemanjići
Printscreen

Nakon emitovanja 2. epizode "Nemanjića" skoro da i nema čoveka u Srbiji koji nije čuo za jednu novu reč - pričvrljiti! Na društvenim mrežama digla se ogromna buka oko termina, a evo šta na to sve kaže ekipa serije.

 
Većina ljudi na društvenim mrežama smatra da izrazu “pričvrljiti” jednostavno nije mesto u srednjovekovnom govoru, kao ni u seriji ovog kalibra. Scenarista Gordan Mihić tvrdi da je taj izraz sa razlogom dobio mesto u seriji.

– To su kolokvijalni izgovori. “Pričvrlji” znači “nađi nešto žensko”. To su reči koje se koriste u svakodnevnom izgovoru. To je jezik običnih ljudi. Hiljadu puta sam ga čuo u razgovorima. Ja živim nekoliko godina van Beograd, pričam s ljudima iz običnog sveta, mnogo putujem i znam jezik koji se koristi. Sve reči koje ste čuli su iz svakodnevice – objašnjava Mihić za “Blic”.

PRVA EPIZODA “NEMANJIĆA” DRUGI PUT: Svi smo gledali, evo šta je PROMENJENO i kakvi su KOMENTARI SADA

 

Druga epizoda serije bila je još gledanija od prve i prema podacima RTS-a u nedelju ju je gledalo više od 2 miliona ljudi. Zato i ne čudi mnogo komentara i buka koja se podigla oko govora. Jednima smeta, drugi ga brane, a oglasio se i glumac Goran Sultanović koji u seriji igra Prosigoja, baš onog učitelja koji izgovara sada već “ozloglašenu” reč.

– Ja reakcije publike ne znam, sem što čitam napade na “Nemanjiće”. Što se tiče mene, uvek može bolje, a ja sam u tom trenutku uradio najbolje što sam mogao. Pritom sam ponosan na to što sam deo te priče pošto se govori o našoj istoriji i zato sam pristao, iako imam epizodnu ulogu koja ne može ni da popravi ni da pokvari celu priču. Suzdržao bih se od komentara. Svako ima pravo na svoje mišljenje. Ja bih voleo da sam negde pročitao da je neko pohvalio kameru. Meni je neverovatno da neko komentariše nešto što nije odgledao. Svako ima pravo na svoj ukus. Ponosan sam na ovu priču – kaže Sultanović.

ISTORIJSKE GREŠKE U “NEMANJIĆIMA”: Kritika na račun serije je BRUTALNA, ali ovo je zapravo NAJVEĆI PROPUST

Iako je izazvao najviše pažnje i komentara, izraz “pričvrljiti” nije jedini koji je, po oceni publike, problematičan u seriji. Vizantijska princeza koju hoće da nam “uvale” i dalje je tu, a društvo joj ovoga puta prave i Vukan i Stefan koji idu “na zabave” i “sve češće izlaze” valjda da umire Vukana koga svi na dvoru “nerviraju”, dok im najmlađi brat Rastko ne pravi društvo jer “šta više” oseća neki “prolećni zamor”.

Smejali ste se što “hoće da nam UVALE vizantijsku princezu”? Čekajte da čujete šta su sad IZVALILI “NEMANJIĆI”!loading...