Prilagodite svoj novi dom vašim potrebama! Evo šta sve treba da znate ako PLANIRATE ADAPTACIJU STANA

Prozor
storebukkebruse / Foter / CC BY

Recimo da ste kupili nov stan u novom gradu. Iako ste dobro proučili šta kupujete i svidelo vam se, sada kada treba tu da živite, čini vam se da nije sve na svom mestu. Ne možete da se priviknete na promenu, a posebno vam smeta što ne možete da se snađete u novom gradu. Onda kada nekako potrefite svoju adresu, uđete u svoj novi stan i dalje mislite na stari i sve ono lepo što ste ostavili u njemu. Sada ovaj novi počinje da liči na lavirint i stalno vam je u glavi adaptacija stana kao jedino rešenje.

 

Teško je dati sad pare za to kad ste dali pare za samu kupovinu, ali bi vam još teže pala nova prodaja i kupovina, papirologija koja ide uz sve to i privikavanje na novu sredinu. Uštedite vreme i nerve, shvatite da je adaptacija stana najbolje rešenje i nakon što skockate stan kako vam odgovara, preostaje samo da se i vi prilagodite novoj sredini.

 

Izlazak iz lavirinta

Adaptacija stana je pravo rešenje ukoliko niste zadovoljni rasporedom prostorija u vašem stanu. Opcije koje se nameću kao rešenje su:

Smanjenje ili povećanje prostorija 

Ovo se postiže postavljanjem ili rušenjem zidova, pravljenjem pregrada, stavljanjem harmonika vrata ili paravana. Recimo ukoliko imate dvoje dece i odlučili ste da je vreme da svako ima svoju sobu, ne morate da zidate nove prostorije, podižete sprat i slično, već odaberite najveću sobu u stanu i stavite pregradni zid. Sobe će biti manje, ali će svako imati svoj mir.

Navešćemo još jedan primer: Nervira vas kada prijatelji sede u dnevnoj sobi i mogu da vide da niste oprali sudove od sinoć ili izbacili smeće? Dobro rešenje su harmonika vrata koja uvek možete da zatvorite ili ostavite otvorena taman toliko da se provučete dok im donosite kafu. Zašto nije sjajna idej ovde staviti pregradni zid? Jednom godišnje će vam možda taj zid smetati, na primer kad je slava pa treba da postavite stolove.

Namena prostorija

Skoro svakoj prostoriji možete promeniti svrhu. Dobro, možda baš nećete od kuhinje praviti spavaću sobu jer vam u toj sobi ne treba česma.. Ali ukoliko se nalaze blizu jedna drugoj, možete smanjiti spavaću sobu tako da povećate kuhinju. Možete ograditi kuhinju šankom, tako da vam sa druge strane šanka bude trpezarija ili staviti barske stolice oko šanka i doručkovati kao u kafeu, a sa druge strane napraviti dnevni boravak.

Ukoliko imate terasu, predlog je da je ozidate i zastaklite. Ukoliko želite da vaš dom leti bude pravi raj, a da zimi bude toplo, PVC stolarija vam može pomoći u tome, jer je prema rečima stručnjaka najbolji izolator.Podove možete obložiti mekim sunđerima i napraviti deci prostoriju za igranje. Drugi predlog je da unutra ubacite fotelju koja se razvlači, radio i policu na koju ćete staviti kafu ili knjigu kada posle opuštanja rešite da tu malo i zadremate.

Dobijanje više prostora

Nadgradili ste sprat iznad i odlučili da imate unutrašnje stepenice? Većina ljudi se slaže sa tim da je bolje da one budu spiralne a ne obične, kako biste uštedeli prostor. Ako imate stari tip gradnje gde je visoko postavljen plafon, možete da napravite galeriju na kojoj će biti radni prostor, biblioteka, prostor za odmaranje i slično.

Pustite mašti na volju i budite kreativni! Adaptacija stana će vas oporaviti!