PRIPREMA ZA PROLEĆE: Pet saveta za negu biljke čiji su cvetovi predivni

I sukulente treba pripremiti za proleće.

Pixabay.com

Iako nam proleće službeno još nije stiglo, sunce i porast temperature polako budi prirodu. Iz faze zimskog mirovanja sada izlazi i većina popularnih sukulenata te ih očekuje razdoblje cvetanja i rasta. Iako sukulenti nisu zahtevni, i njima treba mala priprema za proleće koja će im omogućiti da nesmetano napreduju.

1. Sada kada je temperatura viša, a dani topliji i duži, počnite svoje sukulente da zaliivate dva puta mesečno. Umesto nasumičnog zalivanja, bolje je voditi kalendar i upravljati se po njemu kako ih ne biste “nahranili” ni prerano ni prekasno.

2. Polako ih pripremite i na više temperature. Ako imate tu mogućnost, tokom dana ih povremeno iznesite napolje, kako bi se prilagođavali dolasku toplijih dana.

3. Prilikom iznošenja napolje ili na prozor, vodite računa o vrsti svog sukulenta. Ne voli svaki sukulent direktno svetlo. Na primer, aloe vera pripada grupi nežnijih sukulenata i ako je naglo izložite direktnom suncu, može se osušiti i listovi mogu poprimiti smeđu boju. S druge strane, kaktusi obožavaju direktno sunce i uživaju u njemu.

4. Ako sukulente držite na balkonu ili bilo kojem drugom mestu do kojeg može dospeti kiša, pripazite na to da su zaštićeni od prevelike količine kišnih kapljica. Previše vode glavni je razlog uvenuća sukulenata, a proleće je često jako kišno razdoblje. Ako će kiša padati duže od jednog dana, a sukulente ne možete adekvatno zaštiti, radije ih unesite unutra.

5. Odstranite sve osušene ili uvenule delove sukulenata, a ako ih planirate presađivanje u nove tegle, proleće je idealno za to.