PRIRODA SE POIGRALA SA NJIHOVIM IZGLEDOM: Dvoglave životinje zaista postoje! (VIDEO)

dvoglava zmija
printscreen/Special Videos

Policefalija je veoma retka pojava u stvarnom svetu, ali postoje stručnjaci koji ih proučavaju.

 

Već decenijama naučnici beleže primere životinja s barem dve glave. Razvojni biolog Arkhat Abzhanov sa Univerziteta u Londonu kaže da je video brojne primere dvoglavih životinja. Moderno shvatanje genetike omogućilo je posmatranje specifičnih promena koje vode nastajanju organizama s više glava i koje su mogle da udare temelje starih mitova.

– Potpuno sam uveren da su videli takve događaje u prirodi i pokušali da ih objasne na neki način ili da ih uklopie u svoju kulturu – ispričao je Abzhanov za BBC.

S vremena na vreme u prirodi su otkriveni dvoglavi ili čak troglavi organizmi, stručno nazvani policefalični organizmi. Zanimljivo je da ni jedna vrsta nije imuna od takvih poremećaja.

Godine 2013.  u Meksičkom zalivu je otkriven dvoglavi morski pas. Iduće godine otkriven je dvoglavi delfin na obali Turske. Oba slučaja primer su sraslih ili sijamskih blizanaca, potomaka koji su nastali iz jednog oplođenog jajeta i nisu se razdvojili tokom razdoblja gestacije. Najčešće takvi potomci nemaju samo dve glave već i dvostruki broj unutrašnjih organa.

Možda i najpoznatije eksperimente proveo je nemački biolog Hans Speman početkom dvadesetog veka. On je privezao dva embriona daždevnjaka tankom niti kose deteta što je rezultiralo nastajanjem jednog daždevnjaka s dve glave. Za svoja istraživanja dobio je Nobelovu nagradu za medicinu 1935. godine.

Abzhanov kaže da postoji i drugo objašnjenje za rane grčke mitove o hidrama. Naime, zmije često tokom parenja se skupljaju u pravu gomilu.

– Možete zamisliti takvu gomilu da liči na jedno telo s više glava. Imate takvu višeglavu zmiju koja izgleda stvarno opasno –  kaže Abzhanov.loading...