Oni se zovu manipulatori, a možete ih pronaći u obliku prijatelja, poznanika, partnera ili kolega. Saznajte kako prepoznati “opasnog” emocionalnog manipulatora.

1. Manipulisali sa ljudima i pre vas 

Jeste li ikada blisku osobu uhvatili u laži koja se ticala nekog drugog? Ima li ta osoba često negativan stav o nečemu? Je li vam ta osoba širila teške tračeve o nekome, bez obzira jesu li istiniti ili ne?

Ovo su samo neka od osnovnih pitanja koja morate postaviti ako sumnjate da prijatelj, kolega ili partner manipuliše sa vašim osećanjima.

Manipulatori su individualisti. Oni često misle da su pametniji i bolji od drugih pa zbog toga imaju potrebu da uzdižu sebe. Ako primetite da u razgovoru sa takvom osobom stalno dolazi u pitanje nečija sposobnost, inteligencija ili karakter, znajte da su velike šanse da će manipulator tako nešto učiniti i vama iza leđa.

2. Brzi su na rečima i delima

Manipulator će pokušati na najbrži mogući način uticati na vaše emocije i to uz pomoć laskanja, slatkih reči i lažnog zanimanja za vas. Na taj način oni grade poverenje i vezu.

Jedan od lakših načina da otkrijete maniulatora je da pročitate znakove koji otkrivaju da ta osoba postaje zabrinuta jedino kada neko ili nešto utiče na ostvarivanje njihovog završnog cilja.

U tim situacijama manipulatori se teško kontrolišu jer, ako se vi ne slažete sa njihovim ciljevima, to znači da vas ne mogu kontrolirati te će se svim silama potruditi da vas uvere kako su oni dobri i za vas.

Sledeći put kada prijatelju, kolegi ili partneru, na koga sumnjate da je manipilator, predložite nešto drugačije, pratite njihovu reakciju. Pravi manipulatori, ako im nešto ne odgovara ili ako su izloženi kritici reaguju naglo i snažno.

3. Igraju na vaše emocije

Emocionalno, duhovno ili psihičko zavođenje najjače je oružje manipulatora. Oni igraju na vaše najjače emocije koje će, na kraju, ići samo njima u korist. Oko sebe okupljaju osobe koje mogu kontrolisati, bilo kroz romantičnu vezu, blisko prijateljstvo ili pak poslovno partnerstvo.

Takve osobe reći će vam sve što želite da čujete, a o drugima koji im stoje na putu prema cilju pričaće lukave negativne stvari sa kojima ćete se složiti i vi, a da, na kraju, nećete niti znati zašto. Njihov cilj je da vezu usmeriti u svoju korist i prilagodite je isključivo svojim potrebama.

Isto tako, osobe ovog tipa u trenu će učiniti da vi na kraju svake rasprave ispadnete negativac. U tim situacijama njihove “žrtve” počinju da veruju u to i preispituju svoje postupke, čak se i izvinjavaju za svoja dela, dok u realnosti nisu učinile ništa pogrešno, već su postale deo njihove vešte manipulacije.loading...