Priznajte da do sada niste znali čemu ovo na košuljama služi (FOTO+VIDEO)

Košulja
sceenshot/youtube /WatchZozo

Možda ga nikada niste ni primetili, ali priča koja prati ovaj mali detalj je zaista neverovatna.

 

Skoro svaka košulja na leđima, ispod kragne, ima “kukicu”, koja je naizgled potpuno beskorisna i suvišna. Danas svi kače košulje na vešalice. Za one koji vole da kače košulju na čiviluk, postoji kukica sa unutrašnje strane.

Pa čemu služi onda ova na leđima?

Kažu da je ona nekada služila za sušenje.  Verovalo se da se košulja manje izgužva kada se obesi na taj način.

Prema nekim izvorima, prvi su kukice koristili mornari da bi kačili košulje na brodovima, a onda je taj trend prešao i na ulice.

Pored toga se veruje da se kukica koristila i u vreme kada su se nosili okovratnici koje je bilo moguće skidati, a ona je tada služila za pričvršćivanje marama, kravata i sličnih ukrasa.

Najinteresantnija priča o poreklu kukica na leđima košulja navodi da su uz pomoć njih momci na koledžima u Americi mogli da daju do znanja svima da su zauzeti.

Oni bi isekli kukicu ako su u ozbiljnoj vezi, a ponekad su je devojke slobodnim momcima kidale kako bi im pokazale da im se sviđaju. Taj trend je bio posebno popularan sedamdesetih godina.

Iako je sa vremenom izgubila svoju originalnu namenu, kukica se zadržala kao estetski detalj koji danas ima gotovo svaka košulja.