PRODUŽITE ŽIVOTNI VEK CVEĆU: Pet saveta stručnjaka koja ukazuju gde grešimo

Vrlo korisni saveti koji će produžiti životni vek "rezanom cveću".

Pixabay.com

Bliži se 8. mart, dan kada žene tradicionalno od muževa, dece ili kolega dobijaju na poklon cveće.

Ako nije u saksiji, vaš prelepi buket trajaće maksimalno sedam dana i to pod uslovom da je reč o cveću koje je “sveže”… Ali, postoji način da mu produžite vek!

Na pitanje kako sprečiti da “rezano cveće” pre vreme uvene, odgovorili su profesionalni cvećari, koji su naveli pet najčešćih grešaka koje svi pravimo.

Hladna voda

Svi po pravilu stavljamo cveće u vodu koja je gotovo hladna ili ledena. Stručnjak preporučuje izuzetno toplu vodu, čak i vruću – oko 44 stepeni. Tako će se isparavanje odvijati sporije, a cvet će duže zadržati svežinu. Cvećare ovu metodu nazivaju vrstom “očvršćavanja cveća”.

Ne uklanjamo lišće

Lišće koje je u vodi u vazni treba ukloniti. Činjenica je da ono prvo počne da trune, šireći bakterije na celo stablo. Da bismo to sprečili, potrebno je da unapred odsečemo sveže lišće.

Strah od “hemije”

Ne bojte se da će konzervansi uništiti cveće, naprotiv. Pomoći će da mu se produži vek i do tri dana. Možete kupiti specijalnu “hemiju” za biljke ili je sami napravite. Potrebni su vam limuntus i izbeljivač. Ova dva sredstva će ubiti sve bakterije opasne po biljku. Ali nemojte da preterate, koncentracija treba da bude 1:3.

Ne “pročišćavamo” buket

Bez obzira na to koliko vam je žao, neophodno je da se “nemilosrdno” rešite stabljika koje venu, pa čak i pupoljaka. Ovo treba učiniti ne u trenutku kada je cvet već u potpunosti uvenuo, već na samom početku. Etilen koji pušta “istrunuli” cvet izuzetno je otrovan za zdrave izdanke u buketu.

Mešamo različitih vrsta

Ponekad iz estetskih razloga, u buketu pomešamo različite vrste cveća. Ono što malo ko znja jeste da se neke kombinacije ne slažu, odnosno da jedna vrsta može da naškodi drugoj. Problem je u tečnostima koje luče a koje lako mogu ubiti drugo cveće. Ako se to desi, možete pokušati da “reanimirate” malo uvenuli buket: prvo, stavite ga u novu vazu, a zatim malo natopite pupoljke u toploj vodi.