Ceo svoj svet možete da promenite ako se posvetite dekoraciji prozora.

 

Stručnjaci iz oblasti uređivanja prostora kažu da možete izmeniti pogled na ceo stan ako se zabavite samo time kako vam izgledaju prozori. Adekvatno odabrane zavese, roletne ili prozorski kapci mogu da utiču na to kako ćete se osećati u svom domu.

Ovo su saveti najboljih dekoratera koje treba da poslušate ako želite da unesete radost u svoj stan.

– Ukoliko su vam zidovi i nameštaj u jednoličnim, hladnim bojama, onda prozore osvežite toplinom. Prugaste crveno-bele zavese, naročito kada kroz njih prodru sunčevi zraci, učiniće kompletan prostor drastično živahnijim.

– Masivan nameštaj ponekad ume da zarobi prostor. U takvim sobama stručnjaci najviše vole da preporuče tanke zavese krojene tako da budu mnogo šire od karnišne da bi se naborale i dale vazdušasti efekat.

– Ako volite rustični stil i okruženi ste biljkama i drvenim nameštajem, onda taj fazon zaokružite zavesama hrabrih boja i kariranog dezena.

– Takozvani “hladni” – metalni i stakleni nameštaj uravnotežićete maštovitim zavesama sa životinjskim printom. Zamislite samo, stakleni stolovi, metalni ukrasi, sve je moderno i hladno, a zavese prizivaju džunglu.

– Ukoliko vam je kompletan stan uređen svetlim bojama i prilično je neutralan, onda se ohrabrite dekorisanjem roletni. One, naravno, moraju biti tamne, ali vam niko ne brani da zgrabite boje za tkaninu i da po njima šarate neke svoje magične svetove.

– Ako nemate previše ukrasa na zidovima, onda napravite ukrase od prozora. Roletne od bambusovog pruća, šire i duže od prozora mogu da vam predstavljaju svojevrsno platno za dekorisanje stana.

– Nameštaj vam je pretežno sive i crne boje? Okruženi ste tamnim dekoracijama i treba vam nešto da razbije tu monotoniju? Iskrojite zavese od jarko žutog platna i one će istog trena postati centralna tačka vašeg stana.

– Ukoliko vam je stan prepun slika, uspomena sa putovanja, ukrasa i sitnica, nikako ne smete staviti zavese koje će imati bilo kakav dezen. Jednobojne, pastelne zavese ublažiće “napad” boja sa vaših zidova i polica.

– Ne možete da se odlučite između dve boje zavesa? Zašto ih ne biste iskombinovali? Hrabro ofarbajte belu zavesu u “ombre” fazonu i rastopite boje koje vas toliko mame.