PRONAĐENO TELO MEDVEDA STARO 40.000 GODINA: Otkriće pomaže naučnicima da ožive izumrlu vrstu

Ruski naučnici otkrili su u Sibiru savršeno očuvana tela pećinskog medveda i mladunčeta, čija se starost procenjuje na čak 39.000 godina. Do sada su inače pronalažene samo kosti pećinskih medveda, praistorijskih vrsta ili podvrsta koje su živele u Evroaziji, u periodu od pre 300.000, do pre 15.000 godina.

medved
Pixabay

Dva otkrića, pronađena na odvojenim lokacijama, ruski stručnjaci okarakterisali su kao otkrića od svetskog značaja.

Tkivo odraslog pećinskog medveda (ursus spelaeus) bilo je sačuvano desetinama hiljada godina, naučnike ohrabruje u namerama da “ponovo ožive izumrlog runastog mamuta”.

– Ovo prvo i jedino otkriće ovakve vrste, to je celo telo medveda sa tkivima. Potpuno je očuvan, sa svim unutrašnjim organima na mestu. Fotografije pokazuju da je njuška medveda skoro netaknuta. Ranije smo pronalazili samo lobanje i kosti – rekla je naučnica dr Lena Grigorijeva.

Inače, ostatke životinja su pronašli stočari a analiziraće ih naučnici Ruskog severoistočnog saveznog univerziteta u Jakutsku, koji u prvom planu imaju istraživanja izumrlih runastih mamuta i nosoroga.

Strani naučnici biće pozvani da se pridruže studiji, rekla je dr Grigorijeva.

– Potrebno je izvršiti radiokarbonsku analizu da bi se utvrdila tačna starost medveda – rekao je dr Makim Čeprasov, viši istraživač iz laboratorije Muzeja mamuta u Jakutsku.

Za sada se veruje da je telo odrasle jedinke staro između 22.000 i 39.500 godina.

Naučnici u Jakutsku – najhladnijem gradu na svetu, otkriće više detalja o mladunčetu koje je pronađeno u sloju leda u Jakutiji.

Poslednjih godina, sa otapanjem leda u Sibiru,  zabeležena su velika i sve češća otkrića tela izumrlih životinja.loading...