PROŠLA VAS JE ZALJUBLJENOST? Nije razlog za raskid, evo zašto to može da bude ODLIČNA STVAR

Suludo je misliti da zaljubljenost može da traje celog života. Održavanje jakih i strastvenih emocija prema svom partneru zauvek, ne samo da je nemoguće, već može delovati kontraproduktivno na vašu vezu.

pixabay.com

Današnja potrošačka kultura nesumnjivo nam govori – ako niste ludo zaljubljeni u svog partnera, u vašoj vezi ili braku nešto nije u redu. Opšte je prihvaćeno da zaljubljenost ne sme da nestane i da je neophodno održavati je.

Da li je zaista neophodna strastvena zaljubljenost za održavanje uspešnog braka?

Talija Litmen, bračna savetnica smatra da nije.

Kao savetnik, skoro svakog dana susrećem bračne parove koji mi se žale da je zaljubljenost nestala. A njihov pravi problem zapravo jesu nerealna očekivanja – objasnila je.

Zašto večna zaljubljenost nije potrebna u braku?

Verovatno imate lepa sećanja na svoju prvu ljubav, kada je dopisivanje i sastanak sa tom osobom bio sastavni deo vašeg dana, a ništa sem toga vas nije zanimalo.

Ipak, normanlo je da takve stvari prođu. Vremenom ste odrasli, sazreli i počeli da se fokusirate i na druge aspekte svog života.

Kada biste ostali u tim ljubavnim vrhuncima, vaš brak bi bio osuđen na propast. Bilo bi nemoguće donositi dobre odluke, fokusirati se na posao, održavati druge veze ili gajiti decu.

Bili biste preokupirani, impulsivni i izuzetno umorni od konstantnog adrenalina.

Koja je najbolja vrsta ljubavi za srećan brak?

Nakon što se osećaju međusobno očarano u proseku od šest meseci do godinu dana, kod većine parova nestane zaljubljenost.

U ovom trenutku zdravi parovi prelaze u period „ljubav supružnika“, koju karakterišu manje intenzivni osećaji naklonosti i nežnosti. Bračna ljubav je mnogo sličnija prijateljstvu. Parovi se vezuju zbog zajedničkih vrednosti, uzajamnog poverenja i poštovanja i uzajamne naklonosti.

Istraživanje podržava da je bračna ljubav snažniji faktor životnog zadovoljstva od romantične ljubavi. Nije važno da li se prelazak na ljubav supružnika događa pre ili posle braka, sve dok se to događa.

Ljubav je odluka, a ne privremeno stanje

Važno je pojasniti da svako doživljava i izražava ljubav na svoj jedinstveni način. Međutim, imajući ovo na umu, klinički psiholog Bobi Vegner kaže:

– Ono što znamo jeste da postoji razlika između požude, privlačnosti i vezanosti, a kombinacija ovih stvari čini moju definiciju ljubavi – tvrdi on.

Faza vezivanja je ključna za dugotrajnu ljubav, dodaje Vegner. Ljubav sama po sebi je težak rad, i potrebno je uložiti mnogo svakodnevnog truda kako bi ona opstala. Ipak, zdravije je fokusirati se na nju, nego juriti zaljubljenost koja je odavno nestala.loading...