PROVERENO USPEVA: Najlakši način za DEKUPAŽ NA JAJIMA

Dekupaž jaja 6
Dnevno.rs/Petar Marković

Dekupaž, kao jedna od najstarijih dekorativnih tehnika, koristi se danas na različite načine za ukrašavanje predmeta, evoluirajući iz svog izvornog oblika i nalazeći brojne primene u domaćinstvu.

Tako su domaćice otkrile veoma jednostavan način za dekupaž na uskršnjim jajima. Ova metoda je bezbedna, laka i veoma interesantna, sa divnim rezultatima.

 

Potrebno vam je:

– Jaja za ukrašavanje,

– Belanca,

– Ukrasne salvete,

– Makaze,

– Četkica,

– Činijica i tanjirić.

Način ukrašavanja:

1. Skuvajte jaja i ostavite ih sa strane da se ohlade. Ukoliko želite, možete da ofarbate jaja u neku svetliju boju poput žute ili narandžaste ili da ih ostavite u prirodnoj boji. Bitno je da podloga bude svetlija kako bi motivi došli do izražaja.

 

2. Pripremite motive sa salveta tako što ćete izdvojiti samo gornji sloj, onaj sa printom i iseći željene oblike. Isplanirajte kako ćete ukrasiti jaja, da li želite samo jedan motiv, nekoliko ili da prekrijete celu površinu jajeta.

 

3. Razbijte jedno živo jaje i izdvojite belance u činiju pa ga blago umutite viljuškom. Ono će poslužiti kao lepak za dekupaž.

 

4. Uzmite četkicu i nanesite belance preko dela jajeta gde želite da nanesete motiv sa salvete.

 

5. Nežno prislonite motiv na jaje i lagano pređite četkicom sa malo belanceta preko, izravnavajući salvetu tako da ostane što manje nabora.

 

6. Ostavite motiv da se osuši. Ukoliko želite da prekrijete celo jaje, sačekajte da se osuši pa onda nastavite sa radom.

 

7. Igrajte se sa motivima i dezenima, uklapajući ih kako vam se dopada, kako bi dobili željeni izgled i dobićete interesantnu i originalnu dekoraciju uskršnjih jaja.