Proverite, možda grešite celog života! PRAVILA ZA IZBOR PATIKA koja morate da primenjujete prilikom kupovine obuće

obuca
pixabay.com

Patike kupujemo jer želimo da imamo obuću koja će nam biti udobna, u kojoj ćemo moći mnogo da pešačimo ako treba, koja nam neće stvarati žuljeve i u kojoj ćemo se osećati komotno. Ipak i pored toga što se opredeljujemo za patike zato što su udobne, ne mora da znači da ćemo uvek pogoditi one koje nam odgovaraju.

 

Pojedine patike i te kako mogu da budu neudovne i da ne odgovaraju vašem stopalu, a pre sve ga ne odgovaraju nameni. Naime, ne možete kupiti jedan model patika i njih koristiti i za šetanje i za trčanje.

Jednostavno, znaju se određena pravila i kriterijumi koje treba da ispune patike koje su specijalno napravljene za određene vrste aktivnosti. Tako da je na prvom mestu veoma važno da znate u koje ćete svrhe koristiti vaše patike i najvažnije – da li ćete većinu vremena provoditi u njima.

Patike za svaki dan, za pešačenje

Bilo da su u pitanju muške patike ili ženske patike, udobnost mora da bude na prvom mestu, posebno kada birate patike za svaki dan. To znači da ćete u tim patikama provoditi najveći deo svog dana i da ona jednostavno moraju da odgovaraju vašem stopalu, ali i vama.

Neudobna obuća, a pre svega neudobne patike mogu da izazovu mnoge probleme. Zato kada birate patike za svaki dan važno je da one budu prilagođene kako vašim prstima, tako i petama. Najvažnije je da kada probate patiku to obavezno bude sa čarapom, zatim proveravate gde se nalaze vaši prsti i da li oni mogu da se saviju unutar patika.

Zatim proveravate u kakvom je položaju peta. Patike koje kupujete za svaki dan moraju da imaju malo deblji đon i u predelu pete da budu tvrđe. Razlog je jednostavan: nekvalitetne bilo muške patike ili ženske patike mogu vremenom da se deformišu u predelu pete, tako da vama upada peta, a da toga niste ni svesni. Može se javiti samo blaga bol u peti, ali ovakve patike mogu da proizvedu i probleme sa kičmom.

Patike za trčanje i sportske aktivnosti

 Prilikom sportskih aktivnosti povećava se šansa da se povredite ukoliko nosite neadekvatnu obuću, odnosno patike. Izgled kod sportskih patika treba u nekom smislu zanemariti. Znači ne treba juriti za patikama koje izgledaju vrlo skupo i efektivno, već treba tražiti sve one kvalitete koje sportske patike treba da imaju. Patike za trčanje moraju da budu lagane, skoro neosetne na nozi, ali sa druge strane one treba da imaju veoma dobru podlogu i da budu čvrste za svake strane.

Takođe, patike za trčanje moraju da budu savitljive, kako bi se omogućilo što lakše kretanje. Vrlo važno kod sportskih patika jeste način na koji je ojačan đon. Pre nego što kupite patike za trčanje dobro proverite da li je đon izdignut. Ono što je takođe važno jeste i to da posle određenog vremena, morate zameniti vaše patike. Koliko god da su bile dobre u trenutku kada ste ih kupili, kao i svaka druga roba, one su potrošne.

Patike za profesionalne sportove

Patike za profesionalne sportove zavisi naravno od sporta do sporta. Naime, svaki sport zahteva posebno angažovanje određenog dela tela, a to angažovanje se većim delom prenosi i na vaša stopala. Tako da, većina profesionalnih sportista vrlo vodi računa o svojim stopalima i nogama.

Ukoliko planirate da se  profesionalno bavite nekim sportom, onda ozbiljno morate da razmislite i o kupovini profesionalnih patika specijalno namenjenih tom sportu.