PROVERITE ROK TRAJANJA: Ako predugo čuvate ovaj proizvod možete uništiti kožu

Ako se ne sećate kada je vaša koža poslednji put videla sunce razmislite dva puta pre nego što nanesete kremu za sunčanje koja od prošlog, a možda i pretprošlog leta stoji u vašem kupatilu.

Plaža Sunčanje more
Pixabay.com

Baš poput maskare, i krema za sunčanje se vremenom suši i postaje gruba.

Sastojci u SPF vremenom se uništavaju i gube svoju efikasnost da filtriraju ili blokiraju ultraljubičastu svetlost, ističe dermatolog Alison Artur.

Ne samo da je upotreba stare i istekle kreme neefikasna već može rezultirati i gadnim opekotinama. Proizvodi za negu kože imaju rok trajanja, a pre nanošenja, proverite šta piše na pakovanju.

Ako kupite kremu za sunčanje koja nema datum isteka, korisno je napisati datum kupovine na proizvodu kako biste znali koliko dugo ga imate. Opšte pravilo je da ako je krema stara više od godinu dana treba da je zamenite.

Kako stručnjaci objašnjavaju hemijske formulacije u kremi degradiraće vremenom zbog oksidacije, dok će fizička sredstva za zaštitu, kao što su cinkov oksid ili titan dioksid početi zajedno da se skupljaju što će ih činiti nedelotvornim.

Još jedna stvar koja bi mogla da ubrza odlazak u penziju vaše bočice je izlaganje toplini.

Naime, ekstremne temperature mogu dovesti do brže degradacije kreme za sunčanje, posebno kada su hemijski filteri u pitanju.

Čak i ako krema nije zvanično istekla, postoji nekoliko znakova upozorenja. Prvo na šta bi trebalo obratiti pažnju su bilo kakve promene u teksturi. Njena konzistencija nikada ne bi trebalo da izgleda ili se oseća drugačije pri nanošenju.

Ako proizvod postane vodenast, zrnast ili promeni boju, bacite ga!