PROZORI KAO IZ BAJKE: Izbegnite pet najčešćih grešaka kada postavljate zavese

Nije važno samo kupiti zavesu i zakačiti je za 5 minuta. Ukoliko pogrešite dužinu, ne ispeglate je ili ne zakačite lepo, dom će izgledati neuredno i zarozano. Evo najčešćih grešaka koje činimo kada kačimo zavese...

Pixabay.com

Greška broj 1 – pre kupovine niste precizno izmerili dimenzije prozora

Prva stvar koju treba da uradite pre nego što kupite zavese je da izmerite prozore i razmislite kakve zavese želite i koje dužine one treba da budu pa tek onda da se zaputite u prodavnicu. Na taj način znaćete šta da tražite i manje su verovatnoće da ćete pogrešiti.

Greška broj 2 – zakačili ste zavese previse nisko

Ukoliko imate mali stan ili garsonjeru i kačite zavese nisko, vaš prostor izgledaće još manje. Zavesu zakačite što bliže plafonu kako bi prostor dobio na veličini. U sobi prosečnih dimenzija, idealno je da zavesa ne bude niže od 5 cm od tavanice ili donje ivice plafonske lajsne (ako je imate).

Greška broj 3 – kupili ste prekratke zavese

Duge zavese do poda daće vašem domu dašak luksuza, ali i vizuelno izdužiti prostoriju. Ukoliko želite da kupite draperije, dizajneri savetuju da budu dužine do poda jer ćete ih lako porubiti ako za to bude potrebe.

Greška broj 4 – izbegavate peglu

Izgužvane zavese deluju neuredno, a samim tim i vaš dom delovaće tako. Pre nego što ih zakačite, uzmite peglu u ruke i lepo ispeglajte zavesu.

Greška broj 5 – niste dobro izabrali garnišnu

Kada birate zavese i draperije, morate misliti i na garnišnu. Ukoliko su draperije baš teške, potrebno je da izaberete masivnije i jače koje će izdržati teret. Mislite i na stil, u skladu sam vašim enterijerom i izabranom zavesom kupite lepu garnišnu tako da vaš prozor izgleda elegantno i ukusno.