Prsti na nogama kriju o vama nešto što možda ni sami niste znali, a želeli biste da sakrijete

Stopala čoveka otkrivaju o njemu više nego što bi želeo. Nožni prsti, na primer, izdajnički će ukazati na nečije poreklo, tvrde mnogi prilažući razne 'dokaze'.

Nožni prsti izdajnički će ukazati na nečiju prošlost, tvrde mnogi prilažući „dokaze” poput ovog ispod. Međutim, stručnjaci negoduju navodeći da izgled stopala može dosta toga da kaže, ali uglavnom o našoj neposrednoj prošlosti i budućnosti, a najviše o cipelama koje nosimo.

Oblik stopala i dužina nožnih prstiju intrigiraju čoveka od pamtiveka. Da je tema intresantna svedoči Gugl sa gotovo 1.400.000 internet strana na kojima se pominje veza između etničkog porekla i oblika stopala!

Egipatski ili arapski oblik stopala prisutan je obilno u kulturnom nasleđu starog Egipta. Reč je o uskom stopalu sa dominantnim palcem i postepenim “padom” ka malom prstu. U današnje vreme ova „verzija” je najrasprostranjenija u svetu. U stopu je prati takozvano rimsko stopalo na kojem nema mnogo odstupanja u dužini najveća tri prsta.

Na skoro svim antičkim grčkim skulpturama, palac (i preostala tri prsta) je bio „u senci” svog komšije (poznato i kao Mortonov prst po doktoru koji je izučavao ovu pojavu). Koliki otisak je grčko stopalo napravilo u umetnosti govori u prilog činjenica da i čuveni Kip slobode u Njujorku, delo skulptora Frederika Bartoldija, ima upravo takav oblik.

Najređe su germanska i keltska verzija.

Genetičari, kao i lekari podijatri kažu da je sve to mit i da izgled stopala ima štošta da kaže, ali uglavnom o našoj neposrednoj prošlosti i bliskoj budućnosti, najviše o cipelama koje nosimo ili kako hodamo.

Istina je da je struktura stopala neverovatna. Zahvaljujući njoj težina tela tako je raspoređena da možemo bez problema da stojimo na „postolju” reltivno male dužine. Tajna je u tri luka, 20 mišića, 24 ligamenta, 26 kostiju, 33 zgloba i 7.800 nerava. Na svakom stopalu!loading...