PRVI DOBITNICI OSKARA U OVOJ SEZONI SU IZABRANI: Njih četvoro su “ISTINSKI PREDSTAVNICI FILMA”

Oskar
Flickr.com/Prayitno

Prve Oskare u novoj sezoni nagrada večeras će dobiti četvoro veterana filma, usred sve većeg skandala oko seksualnog uznemiravanja u Holivudu.

 

Foto: Flickr.com/Prayitno 

Deveta godišnja ceremonija filmske akademije će biti posvećena karijerama scenariste i reditelja Čarlsa Barneta, kamermana Ovena Rojzmana, glumca Donalda Saterlenda i rediteljke Anjes Varde. Svo četvoro će dobiti statuu počasnog Oskara. Predsednik Akademije umetnosti i nauke filma Džon Bejli je dobitnike počasnih Oskara nazvao “istinskim predstavnicima filma”. Niko od njih do sada nije osvojio Oskara, iako je Rojzman nominovan pet puta.

Dobitnike počasnih Oskara bira uprava Akademije koja ima 54 člana.

“To su naše nagrade. Ovo su ljudi koje želimo da izdvojimo”,rekao je Bejli.

Na privatnoj gala večeri u Holivudu, koja se odvija iza zatvorenih vrata, tradicionalno su prisutni svi koji su nešto u filmskoj industriji i od kojih se očekuje mnogo u sezoni Oskara.

Anjes Varda (89) je među pionirima francuskog novog talasa. Prvi film je režirala 1956. a, kako kaže, karijeru je počela sa željom da pravi “radikalne filmove”.

Donald Saterlend (82) je tokom karijere duge više od pola veka snimio više od 140 filmova. Među najpoznatijima su “Kelijevi heroji”, “Dvanaest žigosanih”, “M.A.S.H.” i serijal “Igre gladi”. Nikada nije nominovan za Oskara. Čarls Barnet (73) je nezavisni filmadžija, a karijeru je posvetio pričanju priča o crncima koje Holivud uglavnom izbegava.

“Jedva čekate da se cela stvar završi da biste bili sigurni da je stvarno, da ne sanjate”, rekao je on povodom nagrade.

Oven Rojzman je do sada pet puta bio nominovan za Oskara, i to za filmove “Francuska veza”, “Isterivač đavola”, “Mreža”, “Tutsi” i “Vajat Erp”. Poslednji film na kome je radio bio je “Francuski poljubac” iz 1995.