PRVI PUT LETITE AVIONOM? Naučite šta sve smete da unesete u kabinu i koje su TAČNE DIMENZIJE RUČNOG PRTLJAGA

Putovanje avionom je sve češći način putovanja i kod nas. Međutim, putovanje avionom može biti stresno ako nismo upoznati sa procedurama na aerodromu i pravilima poslovanja aviokompanija (pogotovo ako je u pitanju lowcost kompanija).

Avion
Pixabay.com

Pored neprijatnosti kao što su skidanje cipela, otvaranje kofera, prepakivanje i slične, putnike mogu iznenaditi i dodatni troškovi – doplata ako je kofer teži od dozvoljenog, ako ručni prtljag nije dimenzija koje dozvoljava određena kompanija ili ako je dozvoljeno unošenje samo jedne torbe u avion a vi imate još jednu malu torbicu.

Ručni ili čekirani kofer

Prilikom putovanja avionom postoje dve varijante prtljaga:

– prtljag koji se predaje prilikom čekiranja i on ide u prtljažnik aviona (čekirani ili predani)

– prtljag koji putnik nosi sa sobom u avion (ručni prtljag)

U ručni prtljag spada ranac, tašna, torba za laptop i kofer manjih dimenzija (dimenzije i težina variraju od kompanije do kompanije i izuzetno je važno dobro se informisati prilikom kupovine karata).

Koferi i torbe koji se čekiraju su veći i mogu biti težine do 23 kg a ukupan zbir svih dimenzija kofera bi trebalo da bude do 203 cm. Prtljag koji se ne uklapa u ova pravila prevozi se kao roba (kargo). Izuzetak je prevoz sportske opreme, muzičkih instrumenata i invalidskih kolica.

Savetuje se da kofer za avion sam po sebi bude lagan, sa ručkom i točkićima (radi lakšeg transporta) i od kvalitetnog materijala (da se ne bi uništio prilikom leta). Takodje, je preporučljivo da kofer ima sigurnosni sistem sa šifrom i da je vidno obeležen vašim podacima i po potrebi ga možete zaštiti uvijanjem na aerodromu (uz doplatu, naravno).

O dimenzijama i dozvoljenoj težini ručnog prtljaga se mora voditi računa jer zavise od aviokompanija, a iziskuju dodatne troškove ako je kofer neodgovarajućih dimenzija ili predje dozvoljenu kilažu. Uglavnom, u avion sa sobom je moguće uneti prtljag do 8 kg i dimenzije bi trebalo da su do 40 x 20 x 55 cm.

Saveti za let avionom

Pored dolaska na vreme na aerodrom (preporučuje se dva sata ranije) sa potrebnim dokumentima (pasoš,lična karta, avionska karta ili odštampana rezervacija,..) i čekiranja (na samom aerodromu – vodite računa da neke kompanije naplaćuju ovaj način čekiranja ili online – sve češći i ekonomičniji način koji je obavezno uraditi najranije 23 sata, a najkasnije sat vremena pre poletanja aviona) potrebno je znati bezbednosnu proceduru na aerodromu i šta se sme uneti u avion.

Bezbedonosna procedura na aerodromu podrazumeva prolaženje kroz detektore, posebno skeniranje torbi, kofera, tehničkih uredjaja, skidanje svega metalnog sa sebe, pa ponekad i cipela. Treba voditi računa da ove kontrole na velikim aerodromima mogu potrajati i treba na vreme krenuti da se ne bi slučajno propustio let zbog gužvi.

Šta smete da unesete u avion?

U avion, u sklopu ručnog prljaga, dozvoljeno je uneti maksimalno 1000 ml tečnih artikala (voda, sok, krema, pasta, gel ili aerosol) i to po posebnim uslovima. Znači, u ručnom prtljagu je moguće imati tečnost u bočicama od 100 ml u jednoj kesi sa zatvaračem čija zapremina ne sme biti više od 1 litra i koja se posebno predaje na proveru.

Lekovi se mogu uneti uz lekarski nalaz a tečni artikli kupljeni u free shopu na aerodromu mogu se uneti ako su zapečaćeni u radnji. Makaze, igle, žileti, noževi se ne smeju imati u ručnom prtljagu.