Prvi put od kada postoji televizija u Srbiji, jedan kablovski provajder uklonio je Prvi program RTS-a sa prve pozicije na daljinskom upravljaču.

 

Mesto broj jedan od juče SBB je ustputio Kanalu N1. A ispred Drugog i Trećeg programa RTS-a i oba kanala RTV-a su kanali Sinemanija, Grand i Aj-Di-Džej, kanali koji imaju istog vlasnika kao i SBB.

– Logička numeracija regulatora ne postoji, svi kanali ne mogu da budu na istom mestu, mora da postoji redosled kanala, pa ja ne bih govorila o ugrožavanju pozicije. Ali zato svaki korisnik može da napravi svoju listu kanala i da prema svojim interesovanjima rasporedi kanale onako kako želi – kaže Jovana Lukić iz SBB-a.

– Neće nas ugroziti to što je nas neko pomerio za jedno mesto, ali ovde je u pitanju princip. Ko to određuje u ovoj zemlji? Da li privatni kablovski operator, ili regulatorno telo kome je zakonom povereno da to radi? Dakle to je suština problema – kaže generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević.

A Regulatorno telo za elektronske medije ni tri godine od novog zakona nije donelo pravilnik o logičkom rasporedu kanala na kablovskoj i IP televiziji. Kada će biti donet, niko iz REM-a nije mogao da kaže pred kamerama RTS-a.

– Član 100 zakona koji uređuje odnos operatora prema pružaocima medijske usluge izričito kaže da operator mora da distribuira medijsku uslugu na pravičan, transparentan i nediskriminatoran način, tako da, ako daje neopravdanu prednost svojim kanalima, svakako bi prekršio to načelo – kaže advokat Miloš Stojković.

Nenad Bumbić, urednik emisije “Potrošački savetnik”, kaže da je razlog zašto je SBB to uradio potpuno jasan, da žele da podignu gledanost svog kanala i da to nema nikakve veze sa onim što njihovi potrošači žele, već je to njihov interes.

Kanali javnih servisa nalaze se na prvim pozicijama kablovskih operatora u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Rumuniji i drugim zemljama regiona, ali i Evropske unije. Ne i u Srbiji.