PSI I MAČKE POMERITE SE, DOLAZI NOVI LJUBIMAC: Pravo iz štale u kuću- Britanci odlepili za ovom životinjom

pas i macka
pixabay.com

Ovo je pitanje koje se u Velikoj Britaniji sve češće postavlja, budući da kod sve većeg broja ljudi, koji imaju bašte ili žive na manjim imanjima, pilići "skidaju sa trona" tradicionalne kućne ljubimce.

 

Oni, dakle, više nisu tu da bi vlasnike snabdevali jajima, već postaju pravi ljubimci sa imenima i određenim pravima.

–Stalno nalazim jaja u korpi za mačke– priča Lusi Dids iz Saseksa, koja ima petla Gospodina Ročestera i kokošku Gospođu Bejts, koji slobodno šetaju o kući. Jedino im je zabranjno da ulaze u kuhinju.

Novi vlasnici brzo shvataju da su pilići jako dobro društvo, kaže Kejti Mormino autorka vodiča za vlasnike kućnih pilića, i dodaje: “I meni samoj je bilo malo šokantno kada sam počela da ima dajem imena!”

Lusi ne šeta svoje piliće, ali da joj se čini da, kada njen pas uskoči u automobil, Gospodin Ročester i Gospođa Bejts kao da hoće da je pitaju “Možemo li i mi?”

Prema podacima iz istraživanja britanske Asocijacije proizviđača hrane za kućne ljubimce, populacija kućnih pilića dostigla je broj od 500.000, u periodu od 2010. godine do danas, piše Gardijan.

–Sve više naših članova piliće tretira kao kućne ljubimce– kaže Pedro Moreira, predsednik Uduženja pilićara iz Sareja, i dodaje: “To su veoma društvene životinje, koje imaju svoj karakter i navike”.

Ipak, on savetuje eventualne buduće vlasnike kućnih pilića da prvo konsultuju svoje komšiluk, pošto su oni prema propisama okarakterisani kao stoka, pa nije dozvoljeno njihovo puštanje u bašte.

Lusi Dids, međutim, ističe da su i njeni prijatelji počeli sebi da nabavljaju pernate ljubimce.

“Jedna prijateljica je svoje pile nazvala Gospodin Klif, pošto ju je posetilo na košulju kakvu je Klif Ričard nekada nosio!”