PUŠTATE PSA U KREVET? Evo da li je to ZDRAVO za vas ILI NE

Kada se radi o vlasnicima kućnih ljubimaca, mnogi imaju određena pravila o tome gde njihovi ljubimci smeju biti i kako moraju da se ponašaju u njihovom domaćinstvu.

pas
Pixabay.com

Mnogim kućnim ljubimcima je zabranjen pristup spavaćim sobama. Međutim, novo istraživanje naterće vas da preispitate svoj stav o tom pravilu, prenosi Mirror. Prema istraživanju objavljenom 2018. godine koje je provela grupa istraživača, spavanje u istom krevetu sa psom zapravo je pozitivna stvar i može vam pomoći da se bolje naspavate.

Istraživanje je ispitalo 962 žene u Americi o njihovim navikama spavanja, a pokazalo se da je 57 posto žena delilo krevet sa drugom osobom, 55 posto sa psom i 31 posto sa mačkom. Takođe je utvrđeno da oni koji spavaju sa psima imaju kvalitetniji san od ostalih, jer se obrasci spavanja pasa usko podudaraju sa našim.

Istraživanje je pokazalo da će oni ranije zaspati, ali i ranije se probuditi nego ostali.

– Ako uporedimo sa ljudskim partnerima, psi koji su spavali u vlasnikovom krevetu manje remete san i bili su povezani s jačim osećanjima udobnosti i sigurnosti – objasnili su istraživači. Izvrsne vesti za vlasnike pasa, ali ne i za one sa mačkama. Otkrića su pokazala da mačke jednako remete san kao i drugi ljudi. Takođe je utvrđeno da su mačke povezane sa slabijim osećajem udobnosti i sigurnosti nego psi.