Putnici oprez: Na sve ove načine će pokušati da vas opljačkaju u arapskim zemljama

Evo kako provesti što bezbolnije leto ako ste se zaputili u Egipat, Tunis ili bilo koju drugu popularnu arapsku destinaciju.

Letovanje u arapskim zemljama sa sobom vuče i mnoge rizike koje svakako želite da izbegnete – od banalnih stvari poput kupovine mlade do perfidnih načina na koje lokalci pokušavaju da vam i bukvalno otmu novac. Evo kako provesti što bezbolnije leto ako ste se zaputili u Egipat, Tunis ili bilo koju drugu arapsku zemlju.
Proverite koliko vredite u kamilama
Prvo što će vam se desiti, najverovatnije odmah po sletanju na aerodrom (naročito ako ste plavuša) jeste da će lokalci vašoj pratnji ponuditi izvestan broj kamila u zamenu za vašu ruku. Ovo najverovatnije nije ništa opasno, a ako vam laska možete i da pustite „prosca” da se cenka za vas, ali budite spremne na to da što ga duže ohrabrujete u licitaciji, to će vam više vremena trebati i da ga se otresete. Zato, ako niste raspoložene za takve stvari, bolje prođite kraj prosaca bez komentara, i budite spremne na to da će vam se ovo verovatno dešavati na svakom koraku.
Naučite da se cenkate ili dignite ruke od šopinga

Druga, takođe bezazlena ali jako naporna stvar sa kojom ćete se susretati jeste cenkanje. Ako do sada niste znali, cenkanje je u arapskim zemljama obavezno, i svaki prodavac vas neće smatrati bistrim ukoliko iz prve pristante na cenu koju vam je odredio. To je taj istočnjački „šarm” i ako ne želite ili ne umete da se cenkate, bolje odustanite od kupovine. Može se, doduše, desiti da prodavac sam odradi čitav proces cenkanja umesto vas. Ukoliko vas to zadesi pa prodavac sam počne da snižava cene, na vama je samo da se pravite potpuno nezainteresovani sve dok ne izrekne magičnu cifru sa kojom se slažete.
Perfidno otimanje novca na koje ne smete nasesti

Jedna prilično neprijatna stvar koja vam se može dogoditi je da vam lokalci jednostavno utrape neki proizvod poput soka ili neke druge sitnice u ruku. Vi ćete je verovatno mahinalno prihvatiti, a prodavac će vam tražiti da mu platite za to. Džaba vam je to što ćete se buniti, on će pokušati da vas proglasi lopovom. Većini ljudi je tada neprijatno da se raspravljaju i prave scenu na ulici, pa jednostavno daju novac. Međutim, ako previše puta padnete na ovaj trik, izgubićete uludo previše novca. Zato otvorite četvore oči prilikom šetnje kroz grad ili turističkog izleta.
Podvaljivanje bižuterije

Ovo je takođe čest trik – većina žena se prosto raspameti kada dođe u Tursku, Tunis ili Egipat jer se zna da su cene srebra tamo mnogostruko jeftinije. Toga su svesni i prodavci, pa trljaju ruke čekajući neobaveštene turiste koje pošalju kući sa bižuterijom u kesi. Zbog toga, aki niste sigurni da umete da prepoznate pravo srebro, radije pitajte u agenciji koje su proverene zlatare gde možete da kupujete mirne duše.

Sada znate sve najčešće trikove kojima će prodavci pokušati da vas obmanu – otvorite četvore oči i uživajte na odmoru!