PUTOVANJE U PRAG: Grad umetnosti, nesvakidašnje istorije i kulture

Putovanje je uvek način da se spoji lepo i korisno: godišnji odmor uz posetu omiljenim gradovima, razgledanje i obilaske bez granica. Mnogo je svetski poznatih prestonica koje daju neponovljiva iskustva. Jedna od njih je i prestonica Češke Republike – Prag, spoj tradicionalnosti i inovativnosti.

prag
Pixabay.com

Prag je grad umetnosti, nesvakidašnje istorije i kulture, ali i čuvenih pivnica i barova, festivala i noćnih izlazaka. Svestranost je osnovna karakteristika ovog grada, što je i razlog da privlači turiste svih generacija i iz svih krajeva sveta.

Koji vid prevoza je najpogodniji?

Odlazak u Prag treba otpočeti kao i svako drugo putovanje – organizacijom i planiranjem. Neophodno je odabrati termine polaska i povratka, dostupne prevoze i formirati listu želja sa posetama.

Najpogodniji način prevoza jeste uz avio karte Beograd Prag. Iako su vrlo frekventni i autobusi ka ovoj destinaciji, a raspoloživi su i automobili, Beograd Prag avion daje nemerljivo velike koristi uz ne tako veliki cenovni izdatak. Jeftine avio karte od oko 150 evra moguće je potpuno bezbedno, ugodno i odmorno sleteti na čuveni i najveći aerodrom u Pragu – Vaclav Havel.

Direktni letovi su najpogodniji, a moguće je izabrati i trasu preko Beča. Avio karte Beograd Prag mogu se kupiti za ekonomsku ili biznis klasu putovanja, za standardni ili veći prtljag, u jednom ili oba pravca, kao i za bilo koje doba dana ili noći polaska.

Sve navedeno, zavisi od blagovremenosti rezervacije karata, što se može izvršiti i putem interneta. Poželjno je da se avio karte Beograd Prag rezervišu više meseci unapred, jer se odobravaju specijalni popusti, a i dobijaju odlična mesta.

Šta je sve poželjno obići u Pragu?

Dugačka je lista građevina, centara kulture, umetnosti, istorije i savremenog života koji se mogu obići u Pragu. Ipak, bez obzira da li se radi o višednevnom, ili višenedeljnom putovanju, podrazumeva se šta su simboli ovog grada i njegove tradicije, što ne treba zaobići u posetama. Simbol Praga je svakako Karlov most, čuveno istorijsko mesto oplemenjeno kulama nad rekom Vltavom.

Plovidba ovom rekom takođe je nešto što turistima ulepšava putovanje, posebno noću kada sjaj grada dolazi do izražaja. Starogradski trg predstavlja centralni deo grada koji je bogat crkvom, većnicom i drugim građevinama, kao što je i čuveni astronomski sat iz 15. veka. Palata Belvedere nalazi se u okviru najvećeg svetskog dvorca – Praškog, kao i tri dvorišta, vrtovi, zelenilo i panoramski pregled grada.

Kuće obojene različitim bojama, nestandardnim arhitektonskim rešenjima nalaze se u čuvenoj Zlatnoj i Nerudovoj ulici. Vlcavski trg mesto je gde se nalazi statua Svetog Valcava i Narodni muzej, a ujedno je i centar noćnog provoda, festivalskih događaja i uživanja u kvalitetnoj hrani i piću.

U Pragu se podrazumeva da je važno popiti čuveno pivo u baru ili pivnici, ili kvalitetno vino u restoranu. Specijaliteti u vidu gulaša, drugih mesnih mešavina i sira, nalaze se u gotovo svakom uslužnom objektu. Petštin brdo bogato je voćnacima, zelenilom i mirnoćom, kao i Nacionalni parkovi u Pragu, što dobro dođe za relaksaciju i odmor u tišini i svežini.

Avio karte Beograd Prag omogućavaju da u prestonici Češke budete za vrlo kratko vreme i ne tako veliki trošak. Poseta Pragu daje mnogostruko koristi posetiocima, pa i više nego vredi svaki izdvojeni dinar za prevoz, ulaznice i uživanje u specijalitetima. Ovaj grad daje poseban osećaj spoja tradicije i savremenosti i pruža posebna iskustva svakom turisti, bez obzira na godine i preferencije.