RADILI SMO POGREŠNO: Drage domaćice, OVAKO se ispravno PERU SUDOVI!

Da li treba isprati sudove pre nego što se stave u mašinu za pranje?

Pranje sudova
pixabay.com

Ukoliko perete sudove pre nego što odlučite da ih stavite u mašinu, nanećete svojim sudovima više štete nego koristi.

Pre nego što stavite sudove u mašinu, skidate sve zaostale ostatke od hrane sa njih, ali to definitivno nije potrebno da radite. Ešli kaže da pranje tanjira pre nego što se stave u mašinu može dovesti do toga da budu jednako prljavi kao i kad ste ih prvi put stavili unutra. Navodno je većina naših mašina za pranje sudova opremljena senzorima koji da osete koliko su tanjuri prljavi.

Kada započne ciklus, mašina će vaše ploče oprati mlazovima koji su dovoljno jaki da ih temeljno očiste. Ukoliko ih prethodno isperemo, Ešli kaže da zapravo to može prevariti mašinu za pranje sudova da pomisli da je potrebno samo lakše  pranje, što objašnjava zašto ostaje prljavo posuđe nakon punog ciklusa.

Umesto toga, on predlaže da istresete čvrstu hranu u kantu, a onda tanjir stavite u mašinu za sudove. A ako se plašite da će vam to začepiti mašinu, jednom mesečno očistite njen filter.

Bridžet Gardner, direktorka za čišćenja visokih performansi, kaže da ukoliko su posude obložene hranom koja sadrži proteine i ugljene hidrate koji se zalepe, poput mleka, žitarica ili jaja, i ostave satima ili jedan dan da se operu, ne možete očekivati da će ih mašina za pranje sudova ukloniti.