RADITE OD KUĆE? Uredite radni prostor u svom domu po savetima dizajnera i postići ćete neverovatan uspeh!

Posao
Pixabay.com

Ako nemate odvojenu prostoriju za rad, svoju mini kancelariju uredite unutar stana ali joj posvetite dovoljno pažnje kako biste se osetili motivisano u njoj.

 

U slučaju da radite od kuće, idealno je da jednu prostoriju odvojite za kancelariju kako bi privatni i poslovni prostor bili i fizički razdvojeni. Ali većina to ne može da priušti, pa prostor za rad mora da smesti u već postojeću prostoriju. Ma kako mali bio, važno je da ovom prostoru posvetite dovoljno pažnje.

Praktično i šarmantno – dve su ključne reči kojima treba da se rukovodite u uređenju radnog prostora koji treba da vas inspiriše na rad čak i kad vam nije do posla. Pre nego što počnete da uređujete prostor, razmislite o lokaciji. Imajte u vidu koliko se prolazi kroz sobu u kojoj vam je radni prostor i da li ste u stanju da ostanete koncentrisani uprkos povremenoj ili stalnoj buci. Preporuka je da kancelarija ne bude u spavaćoj sobi jer ona asocira na odmor i opuštanje.

Nemojte žrtvovati praktičnost zbog izgleda, razmislite o onom što treba da imate nadohvat ruke da biste radili neometano. Sve stvari treba da služe vama, a ne vi njima. Valjalo bi, ipak, da se radni prostor slaže uz ostatak doma, da ne odudara previše, pa ako vam je stan uređen u retro stilu, neka kancelarija bude sa belim stolom i stolicom i vintidž detaljima, poput kutija za sitnice. Ako vam je dom uređen u modernom minimalističkom stilu, slobodno birajte sto i stolicu sa metalnim elementima.

Kad radimo, pogled s vremena na vreme odluta. Zato bi najbolje bilo da sto stavite tamo gde nećete gledati samo u prazan zid, već u nešto zanimljivije. Prirodno svetlo je idealno, ali ako ste u prostoru bez prozora, okačite sliku na zid ili postavite stolicu tako da gleda na vrata.

Sve je bolje od praznog zida. Da on ne bi bio dosadan, ofarbajte ga u boju koju volite. Zaboravite na prave kancelarije koje su ofarbane u bež i neutralne boje. Pink, žuta, zelena – izbor je na vama, uz podsećanje psihologa da plava utiče na naš um, žuta na emocije, crvena na telo, zelena na ravnotežu.

Na zid okačite police za papir i kancelarijski materijal kako bi vam prostor bio uredan. Vodite računa o detaljima, pa izaberite zanimljivu korpu, držač za papiriće, kutiju za olovke. Prostor treba da vas motiviše i inspiriše, stavite zanimljivu sliku na sto, motivacioni citat na zid, uramljenu fotografiju plaže ili omiljenog grada, šta god čini da bolje radite.