Radite sve kako treba, a VEŠ IZ MAŠINE IZLAZI PRLJAV? Evo LISTE MOGUĆIH UZROKA

Zar ne bi bilo sjajno kada biste za svoje greške krivili svoju veš mašinu?

Pixabay.com

Za probleme na koje nailazite tokom pranja svog veša ne možete uvek kriviti mašinu za pranje. Vrlo često ste krivac baš vi!

Dakle, evo liste problema mogućih uzroka i šta možete učiniti da biste rešili problem i sprečili da se ponovi.

Prljava odeća

Korišćenje pogrešnog deterdženta

Jeftini deterdženti ne sadrže dovoljno kvalitetnih sastojaka za čišćenje kao što su površinski aktivne supstance i enzimi za uklanjanje mnogih vrsta mrlja i znoja. Ako se fleka ne skine u potpunosti ostaće siva površina na tkanini i izgledaće mutno. Obavezno pročitajte na bočici koje sastojke deterdžent sadrži da biste bili sigurni da imate odgovarajući proizvod za potrebe vašeg veša. Najbolje je koristiti jak i kvalitetan deterdžent za teške mrlje i jeftiniji deterdžent za blago zaprljanu odeću.

Nepravilno sortiranje

Odeća sivog izgleda nastaje nepravilnim sortiranjem odeće. Ako operete sve zajedno, farmerke sa gaćicama, crne helanke sa ružičastom košuljom, jarko plava boja peškira ako pogrešno procenite može napraviti haos na ostalim peškirima svetlije boje. Čak i sa savršenim listićima za hvatanje čudotvornih boja, boje se ispuštaju i talože se na drugim tkaninama. Pravilno sortirajte da bele boje ostanu bele, a jarke  boje ostanu jarke.

Preopterećena mašina za pranje veša

Odeća često ostane delimično zaprljana i flekava ukoliko dođe do preopterećivanja mašine za pranje i ne korišćenja odgovarajuće temperature vode. Ako odjednom ugurate u mašinu sve što treba za pranje, ona će biti pretrpana i deterdžent koji koristite neće moći doći do svake površine, pokupiti prljavštinu i pustiti da se ispere vodom.

Neodgovarajuća temperatura vode

Korišćenje odgovarajuće temperature vode takođe će održati vašu odeću u savršenom stanju. Postoje deterdženti formulisani za korišćenje u hladnoj vodi za svaku vrstu mrlja. Međutim, većini deterdženata je potrebna topla ili vruća voda za uklanjanje većih mrlja.

Požutela odeća

Fleke od znoja

Žute mrlje nastaju zbog telesnog znoja koji nije uklonjen sa tkanine. Znoj je teško ukloniti ako koristite jeftin deterdžent i hladnu vodu. Pogledajte beli čaršaf. Ako su rub i ivice beli, ali je centar požuteo, to je zbog znoja zarobljenog u vlaknima. Pređite na drugi deterdžent i koristite toplu ili vruću vodu za efikasno uklanjanje mrlja.

Previše hlora u izbeljivaču

Žute mrlje nastaju i usled upotrebe previše beljenja hlorom. Može izbeliti belu odeću, međutim, korišćenje previše hlora na odeći može oštetiti tkaninu, pa čak i prouzrokovati žutilo. Mnoga pamučna i veštačka vlakna imaju žuto unutrašnje jezgro, a prekomerno beljenje može izložiti to žutilo na površinu.

Gvožđe u vodovodnim cevima

Previše gvožđa u vodovodu takođe može požuteti tkaninu. Ono će se taložiti na odeći i prouzrokovati da požuti. Instalirajte filter za vodu da odeća ostane bela.

Tajanstvene rupe u odeći

Zatvorite patent zatvarače

Rupe u odeći mogu nastati nepravilnom pripremom odeće pre ubacivanja u veš mašinu. Ako ostavite patentne zatvarače otvorene ili kuke otkopčane, mogu prouzrokovati rupe na tankim ili mekim tkaninama, posebno na pletenjima. Predmeti koji ostanu u džepovima takođe mogu izazvati cepanje. Uvek proverite odeću pre pranja jer mala rupa može prilično lako postati velika.

Prekomerno gužvanje odeće

Opet pogrešno sortiranje odeće

Prekomerno nabiranje nastaje nepravilnim sortiranjem. Mešanje teških komada odeće poput farmerki sa košuljama lakše težine prouzrokovaće puno nabora. Ako ih mešate, razdvojite ih pre nego što ih stavite u sušaru. Pre nego što ih stavite u sušaru, dobro protresite svaki komad odeće da biste ga malo ispravili. Ukoliko ne koristite sušaru nego širite veš napolju, nikako ga nemojte prebacivati preko ograde ili kapije jer na taj način rizikujete pojavu mrlja ili istezanje tkanine.

Izbor pogrešnog programa na mašini

Prekomerno gužvanje nastaje i zbog pogrešnog programa na veš mašini ili temperature vode. Izaberite pravi program za vrstu tkanine koja se pere. Ne koristite iskuvavanje za lagane komade odeće. Prekomerno ceđenje može stvoriti nabore na odeći. Uvek koristite hladno ispiranje za odeću kako biste sprečili da jaka toplota izgužva odeću.

Ovo su samo neki od saveta za savršeno održavanje vaše odeće ali uz sve to obratite pažnju i na izbor kvalitetne veš mašine. Nemojte žaliti novac za tu investiciju jer se na duže staze uvek isplati. Na tržištu postoji veliki izbor proizvođača i bilo da se odlučite za Bosh, Gorenje ili LG mašine za pranje i sušenje veša, opredelite se za model koji vama najviše odgovara.

Čuvajte svoju odeću da bi vam dugo trajala.