RAJ ZA OČI PAKAO ZA DUŠU: Britanija upozorava svoje turiste na opasnost koju kriju ova prelepa ostrva (VIDEO)

Maldivi
Wikipedia

Maldivi su jedna od najpoželjnijih svetskih destinacija. Ova ostrvska država u Indijskom okeanu, poznata po svojoj čudesnoj prirodi, privlači više od milion turista svake godine. Zbog tirkiznog mora, belog peska, palmi i gostoljubivih domaćina, Maldivi su stekli epitet raja na zemlji.

 

Međutim, ove nedelje, ostrvo je privuklo pažnju zbog loših odluka svoje vlade. Naime, ove sedmice na ostrvu bi trebalo da se izvrši prva egzekucija posle skoro 60 godina. Vlada želi da pošalje tri muškarca na vešanje da bi odvratila pažnju javnosti od trenutne političke krize, a ako se smrtna kazna sprovede Maldivi će prekršiti svoje obaveze u sklopu međunarodnog prava.

Ozbiljna pitanja povlače se zbog procedura zbog kojih su ovi muškarci osuđeni na smrtnu kaznu. Jedan od njih, Husein Humam Ahmed, osuđen je zbog ubistva, a dokazi se temelje isključivo na iznuđenom priznanju koje je kasnije povukao.

Ovi slučajevi privukli su pažnju i Ujedinjenih nacija, a Odbor za ljudska prava prošle godine je pozvao vladu da odloži izvršenje dok se ne razmotri žalba.

Prošlog meseca je UN poslao sličan zahtev za drugu dvojicu muškaraca, Ahmeda Murata i Muhameda Nabila, koji su takođe osuđeni zbog ubistva.

Na Maldivima su ljudska prava sve ugroženija. Naime, decenijama je ova država bila uzor drugima u regiji kada je odlučila da zabrani okrutne kazne. Danas, kada je većina zemalja ukinula smrtnu presudu, Maldivi kreću u potpuno suprotnom smeru.

Koristeći izgovor najokorjelijih država na svetu, vlada na Maldivima ističe da su egzekucije nužne da bi zločin sprečio, iako za takve tvrdnje nema dokaza. Ni jedna država nije postala sigurnija zato što je lišila nekoga života.

Pravi razlog za smrtnu kaznu prošle nedelje krije se u tamošnjem parlamentu. Opozicija je nameravala da smeni šefa parlamenta, ali četiri zastupnika su potom ‘diskvalifikovana’, a glasanje je otkazano. Nekoliko dana kasnije, kada su došli u zgradu parlamenta, bili su zaustavljeni na ulaznim vratima. Okružili su ih vojnici, obrušili se na njih i poprskali ih suzavcem.

Ovakve represivne mere postale su u poslednje vreme dobro poznate stanovnicima Maldiva. Protekle godine vlast se pozvala na protivterorističko zakonodavstvo da bi ućutkala kritike upućene vladi. Članovi opozicije su završili iza rešetaka, a sudilo im se vrlo nepravedno. Uveden je drakonski akt o slobodi govora, što je građane i novinare dovelo u izrazito nepovoljan položaj jer se zbog “pogrešne” reči može završiti u zatvoru i do šest meseci. Istovremeno, vlada je izmenila zakone, što sada olakšava izvođenje smrtnih kazni. Postavljeni su vremenski rokovi za žalbe, a predsedniku je oduzeto pravo pomilovanja u slučajevima planiranog ubistva.

Trenutno 20 ljudi čeka smrtnu kaznu, a najmanje petoro ih je osuđeno zbog zločina koji su počinili dok su bili mlađi od 18 godina. Maldivi se i dalje odupiru međunarodnom pritisku, ali velika šteta će im biti nanesena ukoliko se ova kazne i ostvare. Velika Britanija već upozorava svoje građane na opasnost putovanja na Maldive, piše Independent. Ukoliko se ogluše na upozorenja, Maldivi bi uskoro mogli da postanu poznatiji po svojoj okrutnosti nego po prirodnim lepotama.

Pogledajte video: