Raj za sva vaša čula: Pet predivnih hrvatskih ostrva

Vreme je godišnjih odmora, sezona se polako zahuktava, a vi ste cele godine radili i zaslužujete odmor. Predstavljamo vam pet hrvatskih ostrva, koja će probuditi sva vaša čula i gde ćete doživeti potpuni hedonizam.

Hvar, jedan od najsunčanijih ostrva na Mediteranu, poslednjih godina je postao i svetska ostrvska top destinacija. Smešten u centralnoj Dalmaciji, između ostrva Brača i ostrva Korčule grad Hvar jedinstven je spoj raskošne mediteranske prirode i bogate kulturno-istorijske baštine. Plaže na Hvaru su uglavnom kamenito – šljunkovite, nalaze se u uvalama, okružene borovom šumom ili niskim rastinjem. Na Hvaru postoje i prirodne peščane plaže, uglavnom na severnoj strani ostrva. Hvar je poznat I po bogatom noćnom životu, dakle idealano mesto za uživanje i provod. Dok budete sedeli u nekoj predivnoj konobi osetićete opojni miris lavande, čije je uzgajanje specijalnost Hvarana. Pošip je vino koje morate probati uz čuveni gastronomski specijalitet hvarsku gregadu. U zavisnosti od toga kakav smeštaj želite, cene su različite i kreću se od 10 do 30 evra po osobi.
Kako stići do Hvara?
Automobilom, autobusom ili vozom možete doći do Splita ili Drvenika odakle redovno saobraća trajekt za Hvar.

                                          Hvar foto:en.wikipedia.org

Brač je najveće ostrvo u Dalmaciji i jedan od najvećih u Jadranskom moru. Nalazi se između Splita i ostrva Hvara. Brač je u svetu postao poznat po belom bračkom kamenu od kojeg su napravljene neke od najpoznatijih svetskih građevina poput Bele kuće, Reištag u Berlinu ili Parlament u Beču. Mesta poput Bola, Supetra, Milne i Sumartina tipična su dalmatinska ostrvska mesta i turistički centri. Plaže su šljunkovite i peščane. Jedna od najpoznatijih plaža na Jadranu je Zlatni Rat kod Bola. Ova plaža je jedinstvena po tome što menja oblik i položaj u zavisnosti od pravca u kom duva vetar. Uz plodove mora toplo vam preporučujemo čuveno vino Grk. Cene smeštaja po osobi su od 15 do 30 evra.
Kako stići do Brača?
Autobusom, vozom ili automobilom možete doći do Splita ili Makarske, a odatle trajektom do Brača.

                                           Zlatni rat foto:wikimedia.org

Korčula ili Crna Korčula, kako su je zbog guste šume originalno nazvali prvi doseljenici, ostrvo je mora, sunca, kamena i vina. U samom centru Korčule, nalazi se kuća Marka Pola, naime ove tvrdnje osnovane su na pisanom dokumentu koji datira iz 15. Veka, a u kom se navodi da je ta kuća pripadala porodici Polo. Na ostrvu je nekoliko malih mesta, Korčula, Vela Luka, Žrnovo, Pupnat, Čara i Račišće, od kojih svako ima neku svoju priču, neki svoj šarm. Specifičan položaj ostrva s puno sunca, bogata tradicija i kulturno nasleđe pogodovali su turističkom razvoju. Plaže su kamene, šljunkovite i peščane. Brojne pitome uvale, toplo more i sunce, zdrava mediteranska kuhinja, učinili su da Korčula postane interesantna destinacija. Vina koja morate da probate na Korčuli su Plavac mali i Rukatac, kao i čuveni brački sir Procip. Cene smeštaja kreću se od 10 do 30 evra.
Kako stići do Korčule?
Vozom, automobilom ili autobusom do Splita ili Drvenika, odatle trajektom do Korčule.

                                       Korčula – Vela luka foto:visitkorcula.eu

Ostrvo Pag, jedan je od većih hrvatskih ostrva, vrlo škrte vegetacije, ali ostrvo kilometarskih šljunkovitih i peščanih plaža, kristalno čistog i bistrog mora, kao i prelepih morskih uvala, ostrvo´vrela života´ u letnjim mesecima. Istoimeno mesto Pag na ostrvu Pagu, bogato je kulama i utvrđenjima i baštinom prošlosti. Poslednjih godina postao je poznat po ludim žurkama na palži Zrče koje traju 24 sata, te je iz tih razloga poneo titulu ‘hrvatske Ibice’, ukoliko ste željni i provoda – ovo je pravo mesto za vas. Ne smete propustiti da probate poznati paški sir.
Kako stići do Paga?
Pag je od Zadra udaljen 49 km, a do ostrva možete doći preko paškog mosta koji izlazi na auto put Zagreb – Split.

                                             Pag foto: tzgpag.hr

Ostrvo Rab smešteno je u kvarnerskom zalivu između ostrva Krka na severozapadu i Paga na jugoistoku. Na ostrvu je nekoliko manjih mesta, koja su uglavnom smeštena na njegovoj južnoj strani, jer je taj deo veoma prijatne klime, te se upravo tu nalazi možda najlepša šuma crnike na Mediteranu. Rab se ubraja u najsunčanije delove Evrope. Obiluje bogatim istorijskim nasleđem, grad vina, smokvi i maslina. Plaže su kamene i peščane. Ono što morate da probate na Rabu, jesu škampi koje ostrvljani pripremaju na poseban način.
Kako doći do Raba?
Najjednostavnije je doći brodskom linijom koja saobraća od Rijeke do Raba. Udaljenost od Rijeke do Raba iznosi 105 km.

                                                 Rab foto:tzg-rab.hr