RAJSKA OSTRVA: Prilika da doživite nestvarno lepo i nezaboravno iskustvo

Sejšeli su arhipelag u Indijskom okeanu i nalaze se na oko 1.500 km udaljenosti od istočne obale Afrike. Ova nestvarno lepa zemlja se odlikuje gustim tropskim šumama, živopisnim plažama, kao i očaravajućom tirkiznom bojom mora.

Promo

Najpoznatije i najveće ostrvo je Mahe, zatim Praslin dok je La Dig najmanje ostrvo. Istovremeno sva tri ostrva su pravi raj za posetioce. Skoro svi turisti idu na jedno od ova tri ostrva, jer svako od njih ima svojih specifičnosti i zanimljivosti.

Jedini međunarodni aerodrom se nalazi na ostrvu Mahe, tako da će ovo ostrvo sigurno biti vaša prva destinacija po dolasku na Sejšele. Pre nego kročite na Sejšele upoznaćemo vas sa nekim zanimljivim činjenicama o prestonici, lokalnom stanovništvu, kao i o zemaljskom raju koji vas tamo čeka.

Na ostrvu Mahe je smešten glavni grad Sejšela

Glavni grad Sejšela je Viktorija i nalazi se na ostrvu Mahe. Prostire se na oko 20 km² i smatra se da ima oko 25 hiljada stanovnika. Nakon Napoleonovog poraza, Englezi su preuzeli ostrvo i gradu su dali ime Viktorija po svojoj kraljici. Na taj način se prestonica Sejšela pridružila plejadi toponima koji nose ime po ovoj čuvenoj vladarki. Jedna od najvećih atrakcija je hindu hram – Tempio Hindu, koji vam predlažemo da obavezno posetite.

U samom centru Viktorije se nalazi Nacionalni muzej, kao i mali toranj sa satom, koji predstavlja repliku onog koji se nalazi u Londonu u blizini stanice Viktorija. Osim toga na trgu se nalazi bista francuskog botaničara koji je prvi zasadio začine na ostrvu, a njegovo prezime Poavr u prevodu znači “biber”.

Ukoliko ste ljubitelj biljaka obavezno posetite botaničku baštu koja se nalazi u blizini Viktorije, jer ćete tu imati prilike da vidite retke i veoma zanimljive biljke poput venecuelanske ruže. A ukoliko odlučite da posetite najveću planinu na Sejšelima, osim što ćete uživati u prekrasnom pogledu, imaćete priliku da vidite i čuvenu biljku mesožderku. Bez obzira na to što turisti radije odlaze na ostrva kao što su Praslin i La Dig, ne treba zaobići ni Mahe, jer i ovo ostrvo pruža nezaboravni doživljaj.

Stanovnici Sejšela su ljubazni i predusretljivi

Stanovnici su veoma ljubazni i prijateljski nastrojeni. To se odnosi čak i na one koji se na bave turizmom, odnosno na one koji nemaju neku korist od vas kao turiste. Raspoloženi su za razgovor, predusretljivi su i uvek će vam detaljno objasniti sve što vas zanima. Govore kreolskim jezikom, koji predstavlja fonetski francuski jezik i vode se pravilom „piši kao što govoriš.“

Stanovništvo ove bajkovite zemlje možete upoznati i na pijaci koja će vas zadiviti svojom šarenolikom ponudom. Osim što obiluje ponudom sveže i sušene ribe, ovde ćete imati priliku da vidite i probate tropsko voće za koje čak niste znali ni da postoji. Sejšeli se smatraju mirnom i bezbednom destinacijom, jer je ovde stopa kriminala izuzetno niska.

Ostrvo Praslin kao sinonim za crne bisere

Drugo po veličini ostrvo Sejšela je Praslin. Osim što je poznato po svojim fantastičnim plažama, na ovom ostrvu možete pronaći zanimljivu farmu školjki iz kojih se vadi crni biser. Ukoliko vaša destinacija bude Praslin nemojte propustiti da svratite u nacionalni park Valle De Mai, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Sam boravak u njemu podseća na scene iz avanturističkih filmova, jer je u pitanju autentična džungla. Kako biste detaljno obišli ovaj park potrebno vam je bar pola dana.

La Dig ostrvo sa najlepšim plažama u celom svetu

Bez obzira na to što je u pitanju najmanje po veličini, ovo ostrvo se smatra ostrvom sa najlepšim plažama, i to ne samo na Sejšelima, već u čitavom svetu. Smatra se oazom mira i harmonije, tim pre što je na ostrvu pristup automobilima zabranjen. Umesto automobila ovde se koristi bicikl, kojim celo ostrvo možete preći za nekoliko sati.

Sem što je La Dig poznato po svojim prelepim plažama, ovde ćete imati priliku da vidite džinovske kornjače kao i farme vanile i kokosa. Kuće na ovom ostrvu su građene u kreolskom stilu, te su stoga posebne i autentične. Ono što nikako ne bi trebalo da propustite je degustacija lokalnih specijaliteta.

Hrana na Sejšelima vas neće ostaviti ravnodušnima

Hrana na Sejšelima je veoma specifična, jer predstavlja miks francuske, britanske, afričke, arapske i indijske kuhinje. Najčešće se kombinuju namirnice koje se nalaze u okruženju, kao što su ribe, plodovi mora, tropsko voće i razni začini.

Gotovo da nema jela u koje se ne dodaje đumbir, kari ili čili. Voda se ne koristi za piće, tako da je možete kupovati u marketima. Naravno, poslastice su nezaobilazni deo svakog menija i ako vam se ukaže prilika obavezno probajte desert od svežeg kokosa. Lokalno piće Takama rum koje se pravi od vode i šećerne trske nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Kada je najbolje vreme za putovanje na Sejšele?

Ukoliko se pitate koje je najbolje vreme za putovanje na Sejšele, naš odgovor je uvek. Bilo koji termin da odaberete uživaćete u čarima ove egzotične destinacije. Sejšeli su poznati po tome što je tokom cele godine temperatura gotovo ista bez nekih većih oscilacija. Danju su okvirne temperature oko 32°C, dok tokom noći ne spadaju ispod 24°C.

Bez obzira na ove temperature trebalo bi da znate da tokom letnjih meseci ima dosta padavina. Sunce na Sejšelima je prilično jako i lako se može desiti da izgorite, tim pre što zbog laganog vetra koji je stalno prisutan nemate osećaj da vam je vruće. UV zračenje je nekoliko puta veće nego kod nas. Temperatura vode je u proseku oko 26-27°C.

Bez obzira na to što Sejšeli važe za veoma atraktivnu destinaciju tokom cele godine, postoje meseci kao što su april, maj, oktobar i novembar, kada je boravak prijatniji. Tokom ovih meseci je klima izuzetno prijatna, kako za kupanje i sunčanje tako i za šetnje po ostrvu. Takođe, ukoliko želite da izbegnete gužvu, onda je ovo idealan termin za vas. Najveći broj turista na Sejšele dolazi oko Nove godine, kao i tokom jula i avgusta kada je u većini evropskih zemalja godišnji odmor.

Još neke korisne informacije ukoliko su Sejšeli vaša naredna destinacija

Pre nego što kupite kartu, rezervišete smeštaj i spakujete kofer, ne bi bilo loše da saznate još neke detalje vezane za Sejšele. Bez obzira na to što je službeni jezik sejšelski kreolski, možete se veoma lepo sporazumeti na engleskom ili na francuskom jeziku. Lokalna valuta su sejšelski rupi, ali ćete na mnogim mestima moći da plaćate u evrima. U svakom slučaju najbolje bi bilo da ukoliko ne koristite karticu plaćate u dolarima.  Za državljane Republike Srbije nije potrebna viza.

Vremenska razlika između Srbije i Sejšela je 3 sata tokom zimskog računanja vremena i 2 sata tokom letnjeg računanja vremena. Ova razlika nastaje zbog toga što Sejšeli ne prelaze na letnje računanje vremena.

Nadamo se da smo bar donekle uspeli da vam dočaramo i približimo ovu nestvarno lepu zemlju, mada ćete kompletan utisak imati tek kada otputujete na ovu egzotičnu destinaciju.