Rančevi za prvake za bezbrižne školske dane

Prvaci se susreću sa potpuno novim obavezama u životu, a jedna od njih je i nošenje pribora, sveski i knjiga u školu. Pošto su rančevi za prvake teški preko 5 kilograma, nežna dečija leđa trpe neverovatan pritisak u osetljivim godinama života.

Škola i uniforme
Super Formosa / Foter / CC BY-SA

Zbog toga je izbor školske torbe jako važan, naročito u nižim razredima osnovne škole.

Kako izgledaju najbolji rančevi za prvake?

Đačka torba mora da pomogne detetu da nosi veliku težinu, težina koja nije predviđena za njegov uzrast. Rančevi za prvake su još i važniji jer govorimo o deci koja imaju najmanju visinu i težinu pa su i deformiteti najizvesniji. Pravilan model treba da ima ojačana leđa i ojačano dno, kaiševi za ramena koje su postavljeni i dodatke kojima se povećava sigurnost prvaka.

Ojačanja obezbeđuju da ranac ne menja svoj oblik koliko god bilo opterećenje. Na ovaj način se ramena ne povijaju i dete ne savija prema napred pokušavajući da balansira težinu koja ga vuče u nazad. Anatomski rančevi za prvake imaju dobru konstrukciju i anatomski napravljena leđa ranca tako da odlično prijanja uz kičmu i ne smeta nošenju. To je model koji bi trebali prvo pogledati među raznim vrstama đačkih torba.

Kaiševi moraju biti široki, najbolje je kada su fiksirani u uglovima ranca, a ne iz sredine. Birajte model koji ima naložene naramenice jer će detetu svakako biti prijatnije da ga nosi.

Đačke torbe i rančevi za prvake moraju da imaju neki sistem upozorenja na kretanje pešaka – „mačije oči“  i tražite ovakve detalje jer je dete uočljivije u saobraćaju. Odlično je i da ranac ima dodatne kopče koje se vezuju preko grudi tako da neće doći do nameštanja ranca i spadanja sa ramena.

Ranac mora biti pravilno stajati na leđima!

Roditelji moraju voditi računa da rančevi za prvake, ali i stariju decu stoje pravilno na leđima, a to znači da đačka torba ne sme da visi i ne sme da pređe donji deo leđa.

Kaiševi moraju stajati stabilno, bez pomeranja i usecanja u kožu jer to deci stvara dodatne probleme i nesvesno krive kičmu pri hodu. Ranac za školu treba da bude čvrst, ali prijatan za nošenje, bez grubih delova koji dotiču dečija leđa.

Kolica za ranac – da ili ne?

Anatomski rančevi za prvake dolaze uz mogućnost fiksiranja na kolica za ranac koji deci omogućava da torbu jednostavno vuku i ne opterećuju leđa. Ipak, pri izboru treba uzeti u obzir nekoliko stvari.

Točkići za ranac dodatno otežavaju torbu i prvak će ih teško nositi uz stepenice ili u gradskom prevozu.

Osim ovoga, vaš mališan treba da bude osposobljen za pravilno ponašanje u saobraćaju tako da mu kolica ne odvlače pažnju, da ih pravilno vuče i uporedo pazi pri prelasku ulice i na ostale pešake i saobraćaj.

Nepravilno nošenje tereta tokom dužeg vremena dovodi do toga da se krivi kičmeni stub, ramena povijaju, a dete ima nepravilno držanje. To je uvod u trajne promene koje će tokom života izazivati mnoge probleme i bolove, a sve se može izbeći jednostavnim odabirom adekvatne školske torbe. Pratite korake i odaberite najbolji model za vaše dete.