RASIZAM U CRTAĆIMA: Dizni priznao nezamislivu GREŠKU, pa pronašao način da je ispravi (FOTO)

Kompanija "Dizney" priznala je da je u prošlosti snimala animirane filmove sa pogrešnim i rasističkim porukama, međutim oni su rešili da crtaće ne brišu iz programa.

Petar Pan
Printscreen/Youtube

FOTO: Printscreen/ You Tube

Kompanija je odlučila da stavlja upozorenja na rasistički sadržaj u klasičnim Diznijevim filmovima, a ta upozorenja sada su dopunjena još snažnijim porukama, objavio je u petak BBC.

Na striming kanalu “Disney+” filmovi poput “Damba”, “Petra Pana” i “Knjige o džungli”, sada imaju upozorenje na stereotipe.

Ovaj program uključuje negativne prikaze i/ili loš odnos prema ljudima ili kulturama – navodi se u upozorenju.

Iz Kompanije “Disney” nakon što su priznali greške, pronašli su kako da na najbolji i najproduktivniji način reše te svoje nezamislive propuste.

Ti su stereotipi bili pogrešni onda, a pogrešni su i sada – ističe se.u Diznijevom saopštenju u kom dodaju:

Umesto da se ukloni sadržaj želimo priznati njegov štetan uticaj, da učimo iz njega i da podstaknemo razgovor radi stvaranja inkluzivnije zajedničke budućnosti – navode iz kompanije.

FOTO: Printscreen/ You Tube

Upozorenje imaju filmovi poput “Mačke iz visokog društva”, koji prikazuje mačku “žutog lica” koja svira klavir štapićima, kao i film “Petar Pan”, gde se na američki Indijanci prikazuju kao “crvenokošci”.

Prva upozorenja uz filmove kompanija “Disney” dodala je u novembru prošle godine, a neki filmovi, poput filma “Pesma juga”, iz istih razloga više nisu dostupni na kanalu “Disney+”.