RAZBIJEN JOŠ JEDAN MIT O SEKSU: Jeste zdrav za vas, ali evo zašto vam neće POMOĆI DA SMRŠATE

Seks je jedna od najomiljenijih fizičkih aktivnosti, mnogima i najdraža, ali kao i za sve ostalo vezano uz seks, tako se i trošenje kalorija na taj način okružuje brojnim mitovima. Brojke postaju prilično sumanute, ali da vidimo istinu...

Seks
Pixabay.com

Jedna studija pokazala je da seksom možemo sagoreti više od 100 kalorija, bar kad pričamo o muškarcima.

Naime, na Univerzitetu u Montrealu upoređivali su potrošnju kalorija prilikom trčanja u odnosu na seks i utvrdili da trčanjem možemo potrošiti znatno više kalorija.

Žene su tokom 30 minuta trčanja sagorele 213 kalorija, a muškarci 276. Seks, s druge strane, sagoreo je 101 kaloriju kod muškaraca i samo 69 kod žena, prosečno 3,6 kalorija po minutu.

Zašto je seks bolji trening za muškarce?

Muškarci su teži od žena i zbog toga će potrošnja energije kod njih biti veća – kaže autor studije Entoni Karelis, profesor ljudske kinetike na Univerzitetu u Montrealu i dodaje da muškarci takođe mogu biti fizički aktivniji tokom seksa.

Iako seks nije najbolji trening na svetu, bilo bi lepo kad biste mogli da računate na sagorevanje od 70 do 100 kalorija kad god vi i vaš partner uskočite u krevet. Ali, nije uvek tako.

U studiji, seks je obično trajao oko 25 minuta, uključujući i predigru, što je daleko duže od proseka. Jedna studija u časopisu “New England Journal” otkrila je da prosečni seks traje samo šest minuta (iako taj broj nije uključivao predigru), prenosi Tajm.

Puno toga zavisi i od poze

Znate li da možete da “hakujete” svoj seksualni život? Broj kalorija koje se sagorevaju tokom seksa varira, pa ako teško dišete i znojite se, verovatno ste sagoreli više kalorija. Poze su takođe važne – potroršićete više kalorija ako budete gore…

Ali čak i ako vašim seksualnim životom ne sagorite tonu kalorija, još uvek je dobar za vas. Redovan seks povezan je s nižim stopama nekih vrsta raka, kao i poboljšanim mentalnim zdravljem i raspoloženjem. Budući da šalju opuštajuće osećaje i dobre hemikalije kroz vaš sistem, seks takođe pomaže i kod spavanja.