RAZNOBOJNA KRALJICA CVEĆA: Svaka bašta treba da ima RUŽU, a kada vidite ZAŠTO osvojiće i vaše srce

Ne postoji dovorište ili bašta koja nije ukrašena ružama, te i nije ni čudo što ovu biljku zovu kraljicom cveća. Osim svoje elegantne lepote i upečatljivog mirisa, ruža se koristi za pravljenje sokova, slatkog, ratluka, kao iza proizvodnju parfema i mirisnih ulja.

Pixabay.com

Ruže se dele u više grupa i sve vrste su dostupne u rasadnicima. Svaka od njih je posebna na svoj način, a u zavisnosti od vizuelnog efekta koji želi da se postigne u dvorištu ili bašti mogu se posaditi sledeće vrste ruža: puzavice, ruže čajevke, mini ruže, polijante i ruže stablašice.

Ruže čajevke

Ruže čajevke su krupnog cveta i divnog mirisa. Ima ih u raznim bojama od žute, do ružičaste, roze i tamno crvene. Sade se na sunčanom mestu i to obično pored dvorišnih staza u špaliru.

Dosežu visinu oko 60-80 cm, neke čak i do metar visine. Kada procvetaju izdanak im se seče nekih desetak santimetra niže do sledećeg pupoljka kako bi mogla ponovo da procveta. Veoma je bitno da se prehranjuju organskim đubrivom na proleće  posle prvog orezivanja i okopavanja.

NIJE SAMO LAVANDA: Ove biljke su KOBNE za komarce i ostale insekte i zato ih MORATE zasaditi

Ruže stablašice

ruža
pixabay.com

Ovoj vrsti ruža je potrebno veoma malo zemlje i često se sade u malim urbanim prostorima ili  malim delovima bašte. Pošto im je potrebno malo prostora sade se u zajednici sa drugim biljnim vrstama kao što su polegli četinari, šiblje ili šimšir. Ako se sade u špaliru ređaju se prema visini kalemljenja od nižih ka višim. Vole sunce i kombinuju se sa biljkama koje vole iste uslove.

Zbog svog oblika ruže stablašice štede prostor te se mogu saditi u saksijama i balkonskim žardinjerama. Prema krošnji se dele na polustabla od 60 cm visine, visoke od 90 cm i kaskadne sorte čiji pupoljci vise do zemlje. Ruže stablašice koje rastu uspravno se orezuju na proleće, a kod kaskadnih se samo uklanjaju stare grane.

Ruže puzavice

Ova vrsta ruža se mogu upotrebiti kao cvetna živa ograda i za maskiranje zidova ili neuglednih pozadina. Ruže puzavice ili ruže penjačice poseduju visoke izdanke i traže oslonac kako bi rasle u visinu. Ukoliko nemaju oslonac padaju što ne izgleda lepo I uredno. Sade se uz zidove, pergola ili ograde.

Da bi se dobio gušći i lepši oblik važno je orezivati ruže puzavice. Da bi cvetale preko cele godine pri sadnji ih je potrebno okrenuti prema suncu. Organsko đubrivo se koristi prilikom sadnje i svake godine se prehranjuju veštačkim đubrivima. Poželjno je dekorisati ih mlačem.

NIJE SVE U CVEĆU! Saveti za UREĐENJE koji će od TERASE napraviti NAJLEPŠI DEO VAŠEG DOMA

Dekorativni mlač

Dekorativni mlač je proizvod koji se može naći u rasadnicima. Najčešće se sastoji od drobljene kore četinara bora, jele i smreče. Služi da održi vlagu biljke, onemogućava prodor i rast korova i hrani biljku svojim organskim ostacima jer se na kraju razlaže.

Mlač se može koristiti kao prekrivač tla i od njega mogu da se prave staze, prilazi i polja različitih veličina i oblika. Najlepše izgleda kada se kombinuje mlač raznih boja i različitih granulata i oblika.

Najprodavaniji mlač u rasadniku je onaj u crvenoj boji srednjih granula pošto se vrlo lepo kombinuje sa biljkama i daje efektan dekorativni momenat u baštama. Osim dekorativnih svojstava mlačiranje je pogodno za dugoročan kvalitet života biljaka.