RAZVOJ INTELIGENCIJE KOD DECE: Kako da odnegujete male GENIJALCE?

Svaki roditelj želi najbolje za svoje dete i teži ka tome da mu pruži najviše što može. Mnogi roditelji često brinu da neće uspeti da doskoče novoj ulozi, te da će propustiti, naizgled krucijalne, korake u vaspitavanju i edukaciji deteta.

Deca
Pixabay.com

Kada je reč o inteligenciji deteta, briga naročito dolazi do izražaja, budući da ima uticaja na toliko mnogo aspekata u životu. U zavisnosti od nje, dete će se bolje ili slabije snaći u školi, što sa sobom povlači dalje životne uspehe i kvalitet života. No, kada je u pitanju inteligencija, nipošto se ne smemo oslanjati samo na testove.

Test inteligencije pokazaće nam rezultate ljudske merljive, logičke inteligencije, koja jeste značajan, ali svakako ne i jedini uslov kvalitetnog i uspešnog života. Ljudska inteligencija razvija se do sedamnaeste godine, i za ovo vreme možete kao roditelj uticati na neke faktore koji će doprineti razvoju inteligencije kod vašeg deteta.

Otkrivamo kojim sve metodama možete osigurati siguran i pravilan razvoj inteligencije vašeg deteta, jednostavnim i svakodnevnim aktivnostima. Saznajte i koje sve vrste inteligencija postoje, tako da pravovremeno prepoznate talente vaše dece i negujete ih, ili uvidite na čemu bi trebalo dodatno da rade u budućnosti.

#1 Čitajte vašoj deci i ohrabrite ih da i sami neguju ovu naviku

Istraživanja pokazuju da deca koja redovno čitaju, ostvaruju bolje rezultate na testovima inteligencije. Istraživanja u oblasti dečijeg razvoja analizirala su kognitivni razvoj na uzorku od gotovo dve hiljade identičnih blizanaca, u vremenskom rasponu od deset godina.

Za to vreme, jedan od para identičnih blizanaca imao je razvijene čitalačke navike, i u poređenju sa svojim blizancem je u adolescenskom periodu pokazivao značajno bolje rezultate na testovima inteligencije.

Ovaj plastični primer, dokazao je koliko čitanje može doprineti pravilnom razvoju inteligencije kod dece. Čitanje može povoljno uticati i na druge aspekte razvoja, poput lingvističkih i socijalnih veština.

Na tržištu možete pronaći mnoštvo opcija – prodaja dečijih knjiga vrlo je razgranata i popularna delatnost, te imate veliki izbor za kupovinu knjige, koja će pomoći vašem mališanu da razvije inteligenciju, maštu i stekne praktična znanja o svetu. U knjižarama možete pronaći pažljivo odabran katalog zabavnih i edukativnih knjiga za decu, koja će omogućiti najbolji mogući edukativni i kreativni razvoj kroz važnu aktivnost čitanja.

#2 Igra je sjajan način da vaša deca napreduju zabavljajući se!

Igra provereno stimuliše rad mozga i utiče na intelektualni razvoj deteta, u zavisnosti od tipa igre mogu se aktivirati i unaprediti različiti tipovi inteligencije. Pa tako društvenim igrama poput šaha možete poboljšati prostornu inteligenciju deteta, i podstaći strategijsko mišljenje.

Puštanjem vašeg deteta da samostalno osmisli igru, možete podstaći njegovu kreativnost i stvaralačku inteligenciju.

Značaj pravilne ishrane i fizičke aktivnosti takođe je primećen u razvoju inteligencije dece. Zbog toga, vaše mališane ohrabrite da što više vremena provode napolju, i da uživaju u usputnoj fizičkoj aktivnosti, koju podrazumeva pentranje, klackanje, ljuljanje ili žmurke!

Razvoj inteligencije ne podrazumeva samo organizovane aktivnosti, već i slobodu da se kreativnost razvija!

#3 Učenje stranog jezika dokazano povoljno utiče na razvoj inteligencije

Kada dete ovlada maternjim jezikom, prava je prilika da ga podstaknete da krene sa učenjem stranog jezika! Ovo ne samo da će uticati povoljno na njegov kasniji kvalitet života, jer će savladati novu veštinu, već će i dokazano povoljno uticati na razvoj verbalno-lingvističke inteligencije. Ova inteligencija prepoznaje se kroz dobru artikulaciju, oratorske sposobnosti, argumentovane rasprave i dobar humor i memoriju!

Naročito prisutna među novinarima, advokatima, piscima i profesorima, te ukoliko je vaše dete izrazilo želju da se bavi jednom od ovih profesija kad poraste – učinite mu uslugu i pomozite mu da savlada još jedan strani jezik!

#4 Ne zaboravite na višestruku prirodu inteligencije!

Za kraj, savet je da kroz igru i aktivno vreme sa detetom prepoznate koju od višestrukih inteligencija vaše dete prirodno poseduje, te možda želite upravo da pomognete detetu da neguje iste.

Dete će na ovaj način steći neophodno samopouzdanje, budući da će mu aktivnosti za koje ima predispozicije prirodno ići lako i biće uspešno u njima.

S druge strane, obratite pažnju da nije loše da, ukoliko vidite da se vaše dete nedovoljno iskazuje u drugim oblastima, podstaknete i bavljenje aktivnostima iz kojih će izaći iz zone komfora. Na taj način ćete mu osim razvitka inteligencije, dati i važnu lekciju za život, te se u budućnosti neće plašiti da se oproba u novim i nepoznatim stvarima.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, te da ćete neke od saveta primeniti prvom prilikom i uživiti u plodonosnim rezultatima naših proverenih saveta!