REAGUJTE NA VREME: Evo kako da prepoznate prve znakove ZAVISNOSTI od tehnologije KOD DECE

Jedan od jasnih znakova jeste da dete krije da koristi telefon!

pixabay

Osim što je izuzetno uznapredovala, danas je tehnologija i prilično dostupna.

Roditelji često, kako bi olakšali sebi, deci dozvoljavaju da koriste telefone, tablete i računare.

Međutim, mnogi stručnjaci kažu da kod njih ozbiljno može da se razvije zavisnost.

Kako da znate da li ste svom detetu previše dozvolili?

Postoji nekoliko jasnih znakova koji na to upućuju, a evo i koji su:

Druge aktivnosti ga ne interesuju – Ako primetite da će pre odabrati telefon nego igranje sa drugarima, vreme je za uzbunu.

Koristi ekrane da bi se oraspoložio – Ako dete mora da uzme telefon ili neki drugi ekran da bi se osećalo bolje, da bi se utešilo kada je tužno, to znači da se razvija zavisnost.

Krije koliko koristi telefon – Da li ste nekada primetili da dete krije da koristi telefon, naročito kada mislite da spava? Ili pak onda kada treba da radi domaći zadatak? Ovo može da ukazuje na nezdravu upotrebu ekrana.

Zbog tehnologije narušava odnose sa ljudima – Kada je okupljanje u pitanju, druženje sa porodicom ili drugarima, dete ne ostavlja telefon, ne uključuje se u stvarni život, već radije bira ekrane.

Povlači se u sebe – Deca koja previše koriste telefon, tablet, računar imaju tendenciju da se potpuno povuku u sebe.

Šta da radite ako previše koristi tehnologiju

Roditelji mogu da pomognu i spreče razvoj zavisnosti. Glavni korak jeste da ograničite vrieme koje dete provodi pred ekranom. Bez obzira na godine, postavite neku granicu i odredite koliko vremena sme da provodi pred ekranima. Nekada tehnologija može biti korisna i ne treba da joj pridajemo samo loše osobine. Zato napravite plan kada se u porodici koriste ekrani, a kada ne u toku dana.