REČENICA ZLATA VREDNA: Evo kako da izbegnete svađu sa partnerom i očuvate stabilnost u braku

Terapeutkinja Ešli Ines kaže kako nakon deset godina braka vrlo dobro poznaje sve ružne situacije u kojima se mogu naći bračni parovi.

Poljubac ljubav
Pixabay.com

Karijera, deca, obaveze, hobiji – to su samo neke od tema koje se spomenu u svakom domu, ali ona veruje kako postoji jedna rečenica koja može da reši sve komplikacije. Svađe se vrlo često zasnivaju na priči o stresnim poslovima supružnika, ali i na priči o tome ko više doprinosi domaćinstvu i sličnim stvarima.

Poslednji put kada sam se posvađala sa svojim suprugom bilo je zbog njegovih odluka u karijeri i o tome kako su te odluke uticale na mene i našu decu. Sve to je stvaralo preveliki pritisak na oboje, upali smo u zamku u kojoj smo krivili jedno drugo za sve što se dešava – započela je Ines.

Ali, sve je popravila jedna njena izjava. Nakon kratkog razmišljanja odlučila je da pokuša da objasni svom suprugu ono o čemu razgovaraju mnogi bračni savetnici.

– ‘U istom smo timu’ rekla sam mu. To su reči koje vas automatski odvlače od argumenta i podsećaju kako osoba ispred vas nije vaš neprijatelj, nego sasvim suprotno od toga. Zatim se možete fokusirati na slušanje, kompromise i rešenja koja će popraviti situaciju – rekla je ona.

Još nekoliko terapeuta potvrdilo je ovu tvrdnju i dodalo kako ovako nešto treba ponavljati češće, piše klix.ba. Svaki put kada kažete kako ste u istom timu, ujedno govorite i da ne želite svađu, a želite da održite jednako kvalitetan odnos između vas i vašeg partnera.

Vrlo često se mali nesporazumi pretvaraju u velike svađe jer nisu lepo iskomunicirani. Zbog toga je važno koristiti ovakve reči, slušati i znati kako da objasnite partneru u čemu je problem – zaključila je terapeutkinja Dženifer Čapel Marš.