RECEPT: Da li ste probali Krep Suzet palačinke?

Napravite sami ovaj čuveni francuski specijalitet...

Sastojci:

2 jajeta
125 g brašna
250 ml mleka
50 g putera
30 g šećera
1 kašika kontroa (Cointreau) ili gran marnijea (Grand Marnier)
so
ZA SOS:

6-8 kocki šećera
70 g putera
2 pomorandže
1 limun
kontro ili gran marnije
Priprema

Umutite jaja u činiji sa prstohvatom soli i šećerom, umešajte brašno, razredite mlekom i mutite žicom dok ne dobijete glatku masu; ostavite je da odstoji pola sata, pa u nju umešajte 20 g istopljenog putera i liker.

Puterom premažite manji tiganj prečnika oko 14 cm, zagrejte ga dobro, pa sipajte kutlaču smese i okrećite tiganj kako bi se smesa ujednačeno i u tankom sloju rasporedila po celom dnu tiganja. Čim se palačinka stegne, krenite od ivice palačinke palet-nožem, podignite je i okrenite na drugu stranu da se isprži do kraja. Prženu palačinku skliznite u tanjir i na isti način ispržite palačinke od preostale smese, svaki put premazujući tiganj puterom.

Za sos, dobro operite pomorandže i limun i izrendajte im kore preko kockica šećera kako bi upio njihove arome. U veći tiganj ubacite puter isečen na komadiće i kocke šećera, stavite tiganj na slabu vatru i rastopite ih, mešajući.

Iscedite pomorndže i procedite dobijeni sok. Čim se puter i šećer pomešaju, ulijte sok u tankom mlazu, stalno mešajući, pa kuvajte na srednjoj vatri dok se sos blago ne zgusne. Potom umešajte 2 čašice likera. Držeći tiganj na tihoj vatri, ubacite jednu palačinku u sos, ostavite je kratko da se aromatizuje, pa je dvaput presavijte napola da biste oblikovali trougao. Izvadite je na vruć tanjir. Nastavite ovako i sa preostalim palačinkama, ređajući ih uz druge, već aromatizovane. Poslužite odmah.

(hranazadusu)