RECEPT: Enčilade – pravo iz Meksika na vašu trpezu

Ako ste baš danas raspoloženi da probate nešto drugačije, evo recepta za bogate i ukusne enčilade. Ukoliko sebe smatrate gurmanom, ovo jelo će sigurno zadovoljiti i najviše standarde, a ako ste mlada domaćica njima ćete lako i brzo nahraniti ’vojsku’.

Enčilade su meksički specijalitet bogat kalorijama i veoma jakog i prijatnog ukusa. Radi se o kukuruznim tortiljama sa nadevom od mesa koje su prelivene pikantnim sosem i sirom, pa zapečene u rerni.

Potrebno vam je (za 4 osobe):

8 većih kukuruznih tortilja

Sos:

1 veća glavica crnog luka

3-4 zrela paradajza

1-2 crvene paprike

1 ljuta papričica

1-2 čena belog luka

250 g kačkavalja

Peršun

Nadev:

600 g belog pilećeg mesa ili bataka bez kostiju

1 kisela pavlaka

200-300 g kukuruza šećerca (po želji)

1 kašičica paste od paradajza ili 2-3 kašike paradajz sosa

250 g kačkavalja

Priprema:

Sos:

Sitno iseckajte crni luk. Paradajz oljuštite i iseckajte na kockice. Papriku operite i sitno iseckajte.

U dubljem loncu propržite crni luk i papriku na malo ulja. Kada se luk zarumeni dodajte paradajz i izgnječite ga tako da dobijete sos. Posolite i pobiberite, pa pustite da se krčka na tihoj vatri oko pola sata. Na kraju dodajte ljutu papričicu, sitno iseckani ili izgnječeni beli luk i peršun.

Nadev:

Pileće meso iseckajte na kockice. Prodinstajte ga zajedno sa kukuruzom (po želji) i kada je gotovo dodajte kiselu pavlaku i pastu od paradajza/paradajz sos. Dok je smesa topla u nju stavite 250 grama kačkavalja i mešajte dok se ne istopi.

Punjenje:

Na raširenu tortilju sipajte jednu do dve supene kašike nadeva. Srolajte je kao palačinku i ređajte u dobro nauljen pleh. Kada napunite pleh, tortilje prelijte sosom od paradajza i paprike i pospite sa drugih 250 grama kačkavalja. Zapecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta do pola sata.

Prijatno!