Recept koji vraća u detinjstvo: Prepustite se čarima MEDENOG SRCA!

Napravite ovaj slatkiš u medenom ruhu i obradujte svoja nepca, a i najmiliji će vam biti zahvalni!

 

Kolač je jako jednostavan, protkan prefinim aromama meda, cimeta, karanfilića i ruma!

Potrebne namirnice:

– 100g čokolade sa visokim procentom kakaa
– 5 jaja
– 150g omekšalog maslaca
– 1 kesica vanilin sećera
– 200g tečnog meda
– 100g brašna
– 50g skrobnog brašna (gustina)
– 50g mlevenog keksa
– 180g jogurta (3,5 % mm)
– 2 kašike kakaa
– 1 kašika cimeta
– 1 kašika začina za medenjake
– 1 puna kašika praška za pecivo
– 2-3 kašike ruma
– 200-300g marmelade ili džema od šljiva

Glazura:
– 150g maslaca
– 100g mlečne čokolade
– 50g čokolade s visokim procentom kakaa
– 120ml mleka
– 50g šećera

 

Foto: Foter/ thepinkpeppercorn / photo on flickr 

Priprema:

Jaja odvojiti. Maslac i vanil šećer umutiti penasto i dodavati jedno po jedno žumance, i dalje mešajući. Dodati med i mešati dok se ne dobije glatka smesa. Čokoladu otopiti na slaboj vatri, pa dodati prethodnoj masi.

Brasno, gustin, kakao i začine pomešati i prosejati. Dodati mleveni keks. Suve sastojke dodati prethodnoj masi. Dodati rum.

Belanca umutiti s prstohvatom soli u čvrst sneg, i polako mešati kašikom pa dodati prethodnoj masi.

Testo uliti u pleh za pecenje 20×30 i peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 180*C 20-ak minuta (obavezno proveriti čačkalicom!)

Kad je pečeno, testo ohladiti potpuno i prerezati oštrim nožem na pola. Premazati između džemom ili marmeladom u koju ste dodali po želji kašiku ruma i kašičicu cimeta, preklopiti drugom korom i ostaviti na hladnom mestu.

Pripremiti glazuru tako što ćete otopiti maslac, sećer i mleko pa dodati cokoladu, i mešati da se otopi. Ostaviti 15-ak minuta na hladnom da se malo stegne, a onda preliti po kolacu. Dobro ohladiti pre sečenja.

Uživajte!