Napravite ovaj slatkiš u medenom ruhu i obradujte svoja nepca, a i najmiliji će vam biti zahvalni!
Kolač je jako jednostavan, protkan prefinim aromama meda, cimeta, karanfilića i ruma!
Potrebne namirnice:
– 100g čokolade sa visokim procentom kakaa
– 5 jaja
– 150g omekšalog maslaca
– 1 kesica vanilin sećera
– 200g tečnog meda
– 100g brašna
– 50g skrobnog brašna (gustina)
– 50g mlevenog keksa
– 180g jogurta (3,5 % mm)
– 2 kašike kakaa
– 1 kašika cimeta
– 1 kašika začina za medenjake
– 1 puna kašika praška za pecivo
– 2-3 kašike ruma
– 200-300g marmelade ili džema od šljiva
Glazura:
– 150g maslaca
– 100g mlečne čokolade
– 50g čokolade s visokim procentom kakaa
– 120ml mleka
– 50g šećera
Foto: Foter/ thepinkpeppercorn / photo on flickr
Priprema:
Jaja odvojiti. Maslac i vanil šećer umutiti penasto i dodavati jedno po jedno žumance, i dalje mešajući. Dodati med i mešati dok se ne dobije glatka smesa. Čokoladu otopiti na slaboj vatri, pa dodati prethodnoj masi.
Brasno, gustin, kakao i začine pomešati i prosejati. Dodati mleveni keks. Suve sastojke dodati prethodnoj masi. Dodati rum.
Belanca umutiti s prstohvatom soli u čvrst sneg, i polako mešati kašikom pa dodati prethodnoj masi.
Testo uliti u pleh za pecenje 20×30 i peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 180*C 20-ak minuta (obavezno proveriti čačkalicom!)
Kad je pečeno, testo ohladiti potpuno i prerezati oštrim nožem na pola. Premazati između džemom ili marmeladom u koju ste dodali po želji kašiku ruma i kašičicu cimeta, preklopiti drugom korom i ostaviti na hladnom mestu.
Pripremiti glazuru tako što ćete otopiti maslac, sećer i mleko pa dodati cokoladu, i mešati da se otopi. Ostaviti 15-ak minuta na hladnom da se malo stegne, a onda preliti po kolacu. Dobro ohladiti pre sečenja.
Uživajte!