RECEPT: Najbolji pečeni krompir koji ćete ikada probati

Ako možete da nabavite i 100 gr guščje masti, dobićete jelo za pamćenje i prepričavanje... međutim, i maslinovo ulje daće sjajan ukus ovom pečenom krompiru!

 

Sastojci:

– 1kg roze krompira
– 100 gr guščje ili pačje masti ili 100 ml maslinovog ulja
– 2 kašike brašna
– so

Priprema:

Oljuštite krompir i isecite ga na četvtine. Prelijte hladnom vodom da ogrezne, posolite i stavite da provri. Čim provri, stišajte temperaturu, i ostavite da vri oko dva minuta. 

U međuvremenu, ugrejte pleh u rerni i stavite masnoću da se i ona zagreje. Ocedite krompir i to tako što ćete malo zatresti cedilo tako da se ivice parčića zaoble, a zatim polako naprašite brašnom tresući cedilo tako da svi parčići budu ravnomerno prekriveni.

Polako ih sipajte u vrelu masnoću (budite pažljivi, doći će do prskanja) pa i pleh zatresite tako da svi krompiri budu obloženi masnoćom. Raširite ih tako da budu u jednom sloju u plehu i imaju dovoljno prostora.

Pecite 15 minuta pa izvadite ih rerne, okrenite ih i vratite da se peku još 20 minuta. Izvadite ih, posolite i poslužite.