RECEPT: Napravite kolač koji mogu da jedu i DIJABETIČARI

Slatkiše dijabetičari uglavnom ne bi trebalo da jedu, nekima su strogo zabranjeni, dok se drugi samovolno suzdržavaju od njih. Zbog toga smo za vas pripremili kolač koji i oni sa 'šećernom bolesti' mogu da jedu.

Kuglof od čokolade

SASTOJCI:

150 g crne čokolade
100g maslaca
70g mlevenih badema
70g mlevenih lešnika
40g sojinog brašna
250g ksilitola – prirodna zamena šećera
5 jaja
2 kašičice praška za pecivo
6 kašika grčkog jogurta

PRIPREMA:

– Zagrejte rernu na 170°C. Podmažite i pobrašnite kalup za pečenje. Rastopite čokoladu na pari i ostavite da se malo ohladi.

– Pomešajte sojino brašno, mlevene bademe i lešnike i prašak za pecivo.

– Žumance izmutite s maslacem dok ne dobijete pahuljastu smesu. Dodajte rastopljenu čokoladu, ksilitol i jogurt.

– Umutite belance dok ne dobijete čvrst sneg.

Dodajte 1/3 belanaca u smjesu sa žumancima i lagano izmešajte. Dodajte preostala belanca i opet lagano umešajte.

– Zatim u to dodajte pola smese s brašnom i lagano izmešajte. Opet dodajte ostatak i lagano mešajte.

– Stavite testo u kalup za kuglof i pecite oko 50 minuta.