Slatkiše dijabetičari uglavnom ne bi trebalo da jedu, nekima su strogo zabranjeni, dok se drugi samovolno suzdržavaju od njih. Zbog toga smo za vas pripremili kolač koji i oni sa 'šećernom bolesti' mogu da jedu.
Kuglof od čokolade
SASTOJCI:
150 g crne čokolade
100g maslaca
70g mlevenih badema
70g mlevenih lešnika
40g sojinog brašna
250g ksilitola – prirodna zamena šećera
5 jaja
2 kašičice praška za pecivo
6 kašika grčkog jogurta
PRIPREMA:
– Zagrejte rernu na 170°C. Podmažite i pobrašnite kalup za pečenje. Rastopite čokoladu na pari i ostavite da se malo ohladi.
– Pomešajte sojino brašno, mlevene bademe i lešnike i prašak za pecivo.
– Žumance izmutite s maslacem dok ne dobijete pahuljastu smesu. Dodajte rastopljenu čokoladu, ksilitol i jogurt.
– Umutite belance dok ne dobijete čvrst sneg.
Dodajte 1/3 belanaca u smjesu sa žumancima i lagano izmešajte. Dodajte preostala belanca i opet lagano umešajte.
– Zatim u to dodajte pola smese s brašnom i lagano izmešajte. Opet dodajte ostatak i lagano mešajte.
– Stavite testo u kalup za kuglof i pecite oko 50 minuta.