RECEPT: Napravite testo koje je dobro za SVE vaše specijalitete

Kad pročitate ovaj recept za Ludo testo, odmah ćete poželeti da od njega pripremite omiljenu poslasticu.

Osnovni sastojci:

1 kg + 2 supene kašike brašna mekog, može i mešano
1 kesica praška za pecivo
1 supena kašika soli
1 dl ulja
4 dl jogurta (po izboru)
2,5 dl mleka
1 sveži kvasac
2 supene kašike šećera
2 cela jajeta
1 sa uškama najlon kesa

Priprema:

Kvasac,šećer.2 kašike brašna i toplo mleko umešati.

Ostaviti na toplom mestu da kvasac nadođe.

Za to vreme, ostale sastojke pomešati.

Ovoj smesi dodati nadošao kvasac.

Testo treba samo ujednačiti i ništa više. Ne treba da kisne, raste i tako to.

Ako se lepi za ruku, dodati još malo brašna.

Pobrašnavljeno testo staviti u najlon kesu, dobro je zavezati, da nema vazduha.

Staviti u frižider.

Može da stoji tako i do nedelju dana.

Navodno može i u zamrzivač, ali ovo nije provereno.

Pre upotrebe, izvaditi-uzeti količinu testa koliko Vam treba, i tek tada ostaviti da kisne 2-3 sata.

Fil za slane kiflice:

500 gr sitnog kravljeg sira

300 gr kriška sira (podliveni sir)

2 belanceta

1 kafena kašičica soli

Izmešati i filovati.

Premaz:

2 žumanceta i 1 celo jaje

250 gr rastopljenog margarina

Susam, kim, mak…

Namazati jajetom izmešanim sa žumancetom.

Sipati kafenu kašičicu margarina.

Posuti malo soli, pa susam ili slično.

Za pogačice sa čvarcima-fil-premaz:

500 gr samlevenih čvaraka

125 gr omekšanog margarina

2 belanceta

1 kašičica soli

po ukusu bibera

Izmešati navedene sastojke mikserom.

Testo razviti, pa namazati polovinom ovog fila, saviti.

Posle pola sata razviti i premazati ostatkom fila, saviti.

Još pola sata odmora, pa poslednje razvijanje i savijanje.

Posle 15 minuta razviti oko 1 cm debljine, pa vaditi pogačice ili seći na kocke.

Poređati u pleh, premazati jajetom i peći 20 minuta.

Posluživanje:

Koristi se za:

Slane kiflice.
Ukisele štrudle sa makom, orasima, rogačom…
Za krofne.
Kao podloga za picu.
I za šta vam još padne na pamet