RECEPT: Preukusno, a lako – spremite kroasane sa nutelom

Ukoliko želite da napravite odličnu poslasticu u kojoj će svi uživati, onda je ovo recept za vas.

Da biste dobili dvanaest kroasana, biće vam potrebni sledeći sastojci:

Za smesu za dizanje testa:

20 grama brašna

paketić suvog kvasca

80 ml toplog mleka.

Za testo:

300 grama brašna

40 grama šećera u prahu

dva jajeta

kašičica soli

80 grama

rastopljenog maslaca.

Ostali sastojci:

12 kašičica nutele

jedno žumance

jedna kašika mleka.

Pripremite smesu za dizanje testa: pomešajte kvasac, mleko i brašno. Dobijenu smesu prekrijte i ostavite da odstoji petnaest minuta.

U međuvremenu pripremite testo. Pomešajte brašno, so i šećer. Dodajte puter, jaje i mešajte dok ne dobijete čvrsto, glatko tijesto. Mešajte desetak minuta. Dodajte smesu za dizanje testa i mešajte još pet minuta. Prebacite testo u čistu posudu, prekrijte i sačekajte da naraste (čekajte dok ne postane duplo veće).

Razvaljajte testo dok ne bude debljine od oko 5 milimetara, tako da dobijete krug. Nožem izrežite dvanaest trouglova i svakom trouglu (na širem delu) napravite po jedan manji rez. Na bazu svakog trougla (ispred napravljenog reza) stavite po kašičicu nutele. Počnite da valjate trougao od baze ka vrhu (od šireg ka užem delu). Nakon toga kroasane poređajte u pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Sačekajte da kroasani narastu (isto kao sa testom, dok ne postanu duplo veći).

Dok čekate da kroasani narastu, pomešajte žumance sa kašikom mleka i dobijenom mešavinom premažite površinu kroasana. Ubacite ih u rernu koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni i pecite ih 20 minuta.

Prijatno!loading...