RECEPT: Probajte vegetarijanske salate koje će vas zasititi

Bilo da se dobro snalazite u kuhinji ili ste početnik, ove salate ćete lako spremiti. Kao obrok, one mogu da vas zasite, a ako ipak ne želite da se odreknete mesa ni za jedno jelo, možete da ih poslužite uz ručak ili kao predjelo.

Salata sa pasuljem

Sastojci za šest porcija:

2 kašike balzamiko sirćeta
1 kašika soli
2 kašike soka limete
pola kašike šećera
četvrtina kašike bibera
2 šolje kuvanog pasulja (ili iz konzerve)
sve trećine šolje kuvanog kukuruza
pola šolje crvene paprike (isečene na kocke)
1 kašika svežeg peršuna (iseckan, može i više po ukusu)

Priprema:

U maloj posudi umutiti zajedno balzamiko sirće, ulje, so, sok od limete, šečer i biber za dresing.
U veliku posudu ubacite zajedno pasulj kukuruz i papriku. Sipajte preliv preko salate i promešajte.
Dodajte seckani peršun i pustite da se ukusi prožmu. Probajte i dodajte soli, bibera ili peršuna po ukusu.
Ohladite u frižideru najmanje pola sata pre serviranja. Može se čuvati u frižideru do tri dana.

Testo sa rukolom i čeri paradajzom

Sastojci za 2-4 osobe:

trećina šolje maslinovog ulja
pola kašike origana
4 čena belog luka, tanko isečeno
kilogram čeri paradajza prepolovljenih
Soli i bibera po ukusu
Ulje za prženje
Testo za pico
Fini griz za posipanje
4 i po šolje mlade rukole

Priprema:

1. Pomešajte maslinovo ulje, beli luk, paradajz, so i biber u činiji i sklonite sa strane.
2. Sipajte dovoljno ulja za prženje u tiganj. Neka se dobro zagreje. Pospite radnu površinu grizom, pa tanko testo isečeno na trouglove veličine od oko 5-9 centimetara motajte u rolne, pa isecite testo na trake od oko 2cm. Pržite trake 3-4 minuta, one će postati naduvene i zlatne. Izvadite ih na ubruse i ocedite. Pomešajte sa prvim delom u kome je paradajz, podelite u činije i poslužite.

Sočivo sa limunom i šampinjonima
Kao glavni obrok za dve osobe, kao salata uz obrok za četvoro

Sastojci:

pola šolje sočiva
2 šolje vode
1 kašika maslinovog ulja
300 grama šampinjona, isečenih
2 čena belog luka, tanko isečeno
četvrtina kašike ljute paprike (ili više po ukusu)
1 kašika soka limuna
1 kašika kvalitetnog ekstra devičanskog maslinovog ulja
morska so i biber po ukusu
2 kašike peršuna grubo iseckanog
pola šolje rukole

Priprema:

Počnite kuvanjem sočiva. Stavite sočivo i vodu u šerpu i kada provri, smanjite vatru. Neka se kuva na tihoj vatri kuva još 25 minuta dok sočivo ne smekša. Procedite i ostavite sa strane da se hladi.
Stavite veliki tiganj na vatru i sipajte dve kašike maslinovog ulja. Kada se zagreje, dodajte polovinu pečuraka. Ostavite minut-dva pre mešanja. Pečurke bi trebalo da blago
požute. Neka se krčkaju još koji minut pre nego što ih izvadite iz tiganja i to isto ponovite sa drugom turom. Smanjite vatru i u tiganj stavite sve pečurke zajedno sa belim lukom, ljutom paprikom i pržite još dva minuta odnosno dok beli luk ne zamiriše, ali pre nego što potamni. Ostavite sa strane da se hladi. Pomešajte sočivo, pečurke i luk zajedno sa limunovim sokom i ekstra devičanskim maslinovim uljem. Posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte peršun i rukolu za kraj.

Preporuka:

Ne secite pečurke previše tanko, jer će izgubiti aromu dok se peku na visokoj temperaturi.