RECEPT: Uz jagode i proleće sve je slađe – Ukusne i osvežavajuće poslastice

Sigurno ste videli da su tezge na pijacama pune jagoda. Iskoristite ovo vrlo ukusno i zdravo voće, jer ga neće biti još dugo. Mi vam dajemo nekoliko predloga kako da ovu neodoljivu namirnicu iskoristite u različitim poslasticama.

TART SA JAGODAMA

POTREBNO JE:

ZA TESTO: 150 g brašna, 1/2 kašike rendane kore limuna, 60 g šećera, 1 česica vanilin šećera, 80 g maslaca, 30 g mlevenih badema, 1 jaje, 1 kašika hladne vode.

ZA FIL: 200 g jogurta, 250 g maskarpone sira, 50 g šećera u prahu, 3 kašike limunovog soka, 1/2 kašike rendane kore limuna, 1 kesica želatina u prahu, 500 g jagoda, 3 kašike marmelade od jagoda.

PRIPREMA: Sve sastojke za testo stavite u činiju i rukama oblikujte glatko testo, zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u frižideru dva sata. Nakon toga razvaljajte testo u krug da vam stane u kalup prečnika 26 cm i da imate da obložite rubove kalupa. Kalup namažite maslacem ili obložite papirom za pečenje. Stavite testo, izbockajte ga viljuškom i pecite oko deset minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Dok se testo hladi pripremite fil. Pomešajte sve sastojke zajedno i pripremite želatin po uputstvu, pa ga dodajte filu i dobro mikserom promešajte. Na ohlađeno testo ulijte fil i stavite u frižider na dva sata. Jagode operite i narežite na krupnije komade, pa ih poslažite preko fila. Na laganoj vatri ugrejte marmeladu od jagoda i prelite odozgo.

KREM SLADOLED OD JAGODA

POTREBNO JE: 125 ml punomasnog mleka, 125 ml slatke pavlake, 1 jaje, 1 žumanac, 100 g šećera, 125 g krem sira, 250 g jagoda, 1 kašičica ekstrakta vanile.

PRIPREMA: Stavite slatku pavlaku i mleko u posudu za kuvanje i zagrevajte do vrenja, pa sklonite sa vatre. Umutite jaje, žumanac i šećer, pa u to dodavajte u tankom mlazu toplo mleko sa pavlakom, neprestano mešajući. Vratite sve u posudu za kuvanje i kuvajte par minuta na laganoj vatri dok se krem lagano ne zgusne. Sklonite sa vatre i umešajte ekstrakt vanile. Stavite jagode i krem sir u blender, pa dobro izmiksajte da dobijete glatku smesu. Pomešajte smesu od jagoda i sira sa ohlađenim kremom od jaja. Pokrijte posudu i ostavite u zamrzivač preko noći da se dobro ohladi.

MILKŠEJK OD JAGODA

POTREBNO JE: 2 kugle sladoleda od jagode, 1 šolja jagoda, 1 šolja hladnog mleka.

PRIPREMA: U blender stavite sladoled, jagode i mleko i mutite dok se sve lepo ne izjednači i masa ne postane glatka. Stavite u ohlađenu čašu i odmah poslužite.

KORPICE SA JAGODAMA

POTREBNO JE: 150 g brašna 100 g maslaca, 50 g šećera, 50 g čokolade, 1 kašika kakaa.

ZA FIL: 2,5 dl jogurta, 3 kašike šećera, 1 kesica želatina, 1 kesica šlaga, 1 dl mleka, 300 g jagoda, 100 g čokolade, 50 g badema, 1 kesica preliva za torte.

PRIPREMA: Zamesite testo od brašna, šećera i maslaca sobne temperature. U smesu dodajte rastopljenu čokoladu i kakao i, ako je potrebno, još malo brašna. Testo zamotajte u foliju i ostavite da stoji u frižideru oko 30 minuta. Razvite testo debljine 0,5 cm, izvadite krugove prečnika 10 cm i obložite namašćene metalne korpice. Izbockajte viljuškom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Kad se korpice ohlade premažite ih rastopljenom čokoladom da ne bi omekšale kad se stavi fil. Pre nego što se čokolada poptpuno stegne, popite listiće pečenih badema po obodu korpice. Pripremite želatin u prahu po uputstvu sa kesice. Na tihoj vatri zagrejte jogurt i šećer, dodajte želatin i mešajte dok se ne rastvore grudvice. Pomerite sa ringle i ostavite da se ohladi. Umutite šlag sa hladnim mlekom, pa pažljivo spojite sa jogurtom i želatinom. Kada se smesa stegne napunite korpice sa kremom, pa preko nje rasporedite jagode i sve prelijte prelivom za tortu pripremljenim prema uputstvu sa kesice. Desert dobro rashladite pre služenja.

TORTA OD JAGODA

POTREBNO JE: 4 jaja, 400 g brašna, 200 g šećera, 2 dl ulja, 2 dl mleka, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer.

ZA FIL: 1/2 l mleka, 2 pudinga od vanile, 4 kašike šećera, 125 g margarina, 1 kg jagoda, šlag.

PRIPREMA: Žumanca dobro umutite sa šećerom, dodajte ulje, mleko, vanilin šećer, brašno i prašak za pecivo. Belanca umutite u čvrst sneg i umešajte ih u prethodnu smesu. Pecite u okruglom kalupu 30-45 minuta. Kad se kora ohladi razrežite je na tri dela. Skuvajte puding, pa kada se ohladi umešajte margarin. Ređajte koru, fil, jagode, šlag, pa ponovo isto i završite korom. Ukrasite sa šlagom i jagodama po želji.