RECEPT ZA DOMAĆI MAJONEZ: Sjajan ukus bez štetnih sastojaka

Majonez
Pixabay.com

Ukoliko ste ljubitelj majoneza, pokušajte da napravite domaću varijantu ovog sosa i bićete oduševljeni ukusom, kao i odsustvom štetnih hemikalija i dodataka koji su sastavni deo kupovne varijante.

 

Majonez na 100 g sadrži:

Kalorije (kcal): 710
Ugljeni hidrati: 2,2 g
Proteini: 1 g
Masti: 76,6 g

Ljubitelji majoneza ovaj umak “guraju” u sve, od sendviča, namaza do umaka uz meso, krompir, ali i povrće.

Međutim, kupovni majonez je pun štetnih sastojaka i trebalo bi ga izbegavati kako zbog zdravlje, tako i zbog linije.

Majonez je kalorijska bomba, a nutritivna nula, što je najgora kombinacija kada je reč o hrani. Sadrži visok udeo masti, među kojima preovladavaju one najgore: GMO sojino ulje, kukuruzno ulje i druga biljna ulja koja obiluju omega-6 masnim kiselinama. Ta ulja su zdrava samo ako je njihov unos u dobrom odnosu sa omega-3 masnim uljima.

Ukoliko vam nedostaje omege-3 masnih kiselina u ishrani, pa većina masti dolazi iz omega-6 masnih kiselina, povećavate rizik od nastanka srčanih bolesti, razvoja nekih vrsta karcinoma, dijabetesa tipa 2, osteoporoze, kao i upalnih i autoimunih bolesti poput reumatoidnog artritisa.

Obični majonez sadrži i 1 g šećera po kašici majoneza, a ukoliko odaberete “light” varijante budite spremni da su masnoće zamenjene dodatim šećerima – što podiže njihov udeo i do 4 g po kašici majoneza.

Na kraju, kupovni majonez, uz nezdrave masti i šećere, sadrži i niz veštačkih sastojaka poput konzervansa, aditiva i MSG-a. Istraživanja su pokazala da MSG ometa funkcije mozga, uzrokuje migrene, promene raspoloženja i može uzrokovati astmu.

Napravite domaći majonez lako i brzo, bez štetnih sastojaka.

Potrebno je:

– 4 belanceta,
– 1 kašika limunovog soka ili jabukovog sirćeta,
– 1 kašičica senfa
– 100 ml maslinovog ulja
– 100 ml kokosovog ulja
– so i biber.

Način pripreme:

Belanca stavite u blender i miksajte dok ne postanu penasta.

Dodajte limunov sok (ili sirće), senf i začine pa dodatno izmiksajte.

Polako dodajte ulje mešajući na maloj brzini. Na ovaj način omogućavate da se napravi emulzija.

Budući da nema nikakvih konzervansa, potrošite u roku od 7 dana.

Prijatno!