Ukusan i zdrav namaz koji je osvojio ceo svet napravite brzo i lako prema ovom osnovnom receptu koji posle možete da prilagodite svom ukusu.
Potrebno je:
– 250 g sirovih leblebija,
– 2-3 kašike tahinija,
– 1 limun,
– 3-4 čena belog luka,
– 5 kašika maslinovog ulja,
– so po ukusu.
Način pripreme:
1. Potopite leblebiju u vodu preko noći ili nekoliko sati (preporučuje se duže od četiri sata).
2. Procedite leblebiju, pa ih ubacite u lonac i prekrijte vodom, pa ih kuvajte sve dok u potpunosti ne omekšaju, otprilike 45 minuta.
3. Ubacite kuvanu i proceđenu leblebiju u blender, dodajte sok od limuna, tahini, beli luk, maslinovo ulje i so. Sve zajedno dobro ispasirajte.
4. Ako želite mekši humus, možete dodati malo vode u kojoj su se kuvale leblebije ili malo jogurta.
Ovoj osnovnoj varijanti humusa možete dodavati različite začine poput kumina, aleve paprike, čilija, peršuna itd.
Sipajte humus u zatvorene činije i skladištite u frižider.
Prijatno!