RECEPT ZA HUMUS: Napravite najpopularniji namaz današnjice

Ukusan i zdrav namaz koji je osvojio ceo svet napravite brzo i lako prema ovom osnovnom receptu koji posle možete da prilagodite svom ukusu.

 

Potrebno je:

– 250 g sirovih leblebija,

– 2-3 kašike tahinija,

– 1 limun,

– 3-4 čena belog luka,

– 5 kašika maslinovog ulja,

– so po ukusu.

Način pripreme:

1. Potopite leblebiju u vodu preko noći ili nekoliko sati (preporučuje se duže od četiri sata).

2. Procedite leblebiju, pa ih ubacite u lonac i prekrijte vodom, pa ih kuvajte sve dok u potpunosti ne omekšaju, otprilike 45 minuta.

3. Ubacite kuvanu i proceđenu leblebiju u blender, dodajte sok od limuna, tahini, beli luk, maslinovo ulje i so. Sve zajedno dobro ispasirajte.

4. Ako želite mekši humus, možete dodati malo vode u kojoj su se kuvale leblebije ili malo jogurta.

Ovoj osnovnoj varijanti humusa možete dodavati različite začine poput kumina, aleve paprike, čilija, peršuna itd.

Sipajte humus u zatvorene činije i skladištite u frižider.

Prijatno!